Ziua Internaţională a Migraţiei Peştilor a fost sărbătorită în Oradea sâmbătă, 21 mai, prin două evenimente: un flashmob în Piaţa Unirii şi un atelier de studio al peştilor, urmat de o demonstraţie de pescuit ştiinţific.

Sub genericul „Act now for the future”, sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 14.00-15.00, în Piaţa Unirii, a avut loc un flashmob, organizat cu ocazia Lunii Curățeniei.

Astfel, Fundaţia Comunitară Oradea, colaborator al Consiliului Școlar al Elevilor

Colegiului Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Consiliul Școlar al Elevilor Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, Clubul Interact Oradea şi Clubul Leo Black Eagle au organizat un flashmob în Piaţa Unirii. Acţiunea a fost organizată cu scopul de a informa comunitatea privind importanța protejării şi conservării mediului înconjurător, luând în considerare Ziua Mondială a Migrației Peștilor, sărbătorită în data de 21 mai.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Lunii Curățeniei, campanie iniţiată şi desfăşurată de Consiliul Judeţean Bihor și care are loc în luna mai a acestui an.
În aceeaşi zi, Asociația Aqua Crisius, în parteneriat cu Ecotop Oradea, Facultatea de Științe din cadrul Universității Oradea și CAPDD Bihor au organizat pe malul drept al Crișului Repede, aval de Podul Intelectualilor, o serie de activităţi dedicate Zilei Mondiale a Migraţiei Peştilor.

Astfel, Universitatea din Oradea & Aqua Crisius au organizat un atelier de studiu al peștilor (ihtiofaunei) și o demonstrație pescuit științific; Ecotop Oradea un atelier de cunoașterea insectelor acvatice; CAPDD Bihor & Aqua Crisius un tur ghidat pe malurile Crișului, în cadrul căruia s-a vorbit despre istorie a activismului orădean şi probleme de conectivitate longitudinală ale Crișului Repede.
De asemenea, în intervalul 11.00-13.30, copiii care au venit la evenimente au putut participa la o serie de jocuri educative şi distractive.