Vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:00, în Cetatea Oradea, corp A etaj 1, Muzeul Oraşului Oradea vă invită la o expoziţie interactivă deosebită, de figurini tridimensionale, dedicată regelui Matia Corvin, sub denumirea „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală”.

 

Vizitatorii de toate vârstele au posibilitatea să descopere fragmente importante din viața cotidiană a acestei curți regale renumite în perioada Evului Mediu, readusă în actualitate cu ajutorul figurinelor tridimensionale. În plus, copiii se pot bucura de jocuri și jucării medievale pe care le pot testa, acestea fiind concepute din materialele vremii, aflate la pol opus față de tehnologia la care cei mici au acces în prezent.  Expoziția este una deosebită datorită faptului că ilustrează o perioadă a Evului Mediu într-un mod neconvențional, în formă tridimensională, fiind utilizate și efecte vizuale și sonore. Personajul central este regele Matia Corvinul, o personalitate cu calități multiple, prototipul omului renascentist (omul universal), cultivat, diplomat etc. În jurul lui a prins viață faimosa curte domnească renascentistă regală de la Buda. Figurile prezentate în expoziție sunt organizate în cinci scene tematice (umanismul – religia - științe; artele; arhitectura, sculptura, pictura; războaiele purtate și Armata Neagră; curtea regală și diplomația în evul mediu, precum și muzica și iubirea). Prezentarea scenelor tematice reprezentative domniei lui Matia Corvin este rezultatul colaborării unei echipe de specialiști și este realizată pe baza unor documente istorice autentice. Configurațiile și costumele medievale au fost realizate cu ajutorul istoricilor, textele explicative și literare au fost redactate cu aportul istoricilor literari, cele 28 de figuri umane au fost modelate în tehnica cu silicon, iar obiectele care împodobesc interioarele au fost realizate în ateliere specializate de alți specialiști: scenograf-designer, sculptor, cioplitori de lemn, armurier, confecționeri de pălării și de peruci.

 

Date istorice, ce leagă Oradea de regele Matias Corvin:

Prima vizită a regelui în urbea, încă de pe atunci înfloritoare, de pe Crișul Repede pare să fi avut loc în anul 1456. În urma unui cutremur din anul 1443, turnul estic al catedralei din cetate s-a prăbușit. Episcopul Ioan Vitez de Zredna s-a ocupat atunci de reconstrucția zidurilor bisericii. Se presupune că la procesiunea de recunoștință organizată de episcop a participat și familia lui Iancu de Hunedoara, deci inclusiv Matia.

Alte surse neconfirmate pomenesc de  prezența fiilor lui Iancu de Hunedoara, Ladislau și Matia, la Oradea, în anturajul episcopului umanist Ioan Vitez de Zredna,  cel care s-a ocupat de educaţia copiilor. În anul 1467, după o campanie militară la Farnos (comuna Sfăraş, aparținea comitatului Bihor, azi în jud. Sălaj), regele se oprește la Oradea fiind oaspetele episcopului János Beckenschläger, un apropiat al său. Legenda spune că porțiunea de drum între satul Bucea și Negreni a fost numită de atunci „Popasul regelui”. Peste un an, în 1468, întorcându-se din expediția militară din Moldova, unde a fost rănit de o săgeată cu trei vârfuri, s-a oprit iarăși la cetatea Oradiei, unde va întâlni delegația solemnă a stărilor catolice din Cehia. La 7 februarie 1474, oştile lui Ali Oglu Malcovici, begul de Semendria, au atacat oraşul, profitând de lipsa lui Matia Corvinul aflat într-o expediţie în sudul Poloniei. Atacatorii au distrus oraşul,  luând în robie cetăţeni şi locuitori ai acestui pământ, fără a putea cuceri însă cetatea. Matia va sprijini reconstruirea așezării și a fortăreței, întărind privilegiile capitlului și ale orașului.

Expoziția poate fi văzută de marți până duminică, între orele 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană (adult/copil).

Pentru informații suplimentare despre bilete și rezervări, se poate apela numărul de telefon: 0359 191 096, sau se poate scrie pe adresa de mail: contact@muzeulmoo.ro