La doar câţiva metri de birourile funcţionarilor Primăriei Oradea, firma Selina a început, în urmă cu trei săptămâni, lucrările de amenajare a 50 de locuri de parcare pe spaţiul verde de lângă Sinagoga Neologă, de pe strada Independenţei. În tot acest timp, niciun angajat al Administraţiei Imobiliare Oradea, beneficiarul lucrării, nu a sesizat sau nu a dorit să sesizeze că lucrarea nici măcar nu are autorizaţie de construcţie.

La începutul lunii martie, spaţiul verde din vecinătatea Sinagogii Neologe de pe strada Independenţei a fost călcat de buldozerele Selinei, aici constructorului fiindu-i încredinţată o lucrare de amenajare a 50 de noi locuri de parcare. Iniţial, în această zonă, primarul Ilie Bolojan promitea construirea unei parcări subterane, care să adăpostească sute de locuri de parcare. Din păcate, proiectul de 8 milioane de euro a fost repede abandonat, iar administraţia liberală, ca să se achite de promisiunea făcută, s-a mulţumit şi cu o investiţie de 100.000 de lei. Se pare, însă, că mai marii Primăriei Oradea nici măcar această lucrare de mici dimensiuni nu sunt în măsură să o gestioneze corespunzător. Dovadă stă faptul că, abia ieri, după trei săptămâni, au descoperit, la sesizarea mass-media, că nu există autorizaţie de construcţie pentru această lucrare. Primele semne de întrebare cu privire la legalitatea unei astfel de demers au apărut ieri, când Agenţia de Protecţia Mediului a anunţat public faptul că a fost depusă solicitarea de obţinere a acordului de mediu pentru proiectul "Amenajare asfaltare parcare strada Independenţei". În aceste condiţii, ne-am adresat angajaţilor APM Bihor, care au confirmat faptul că Agenţia nu a emis, până în prezent, niciun aviz sau notificare de mediu. "La noi există o documentaţie privind obţinerea acordului de mediu pentru parcarea de pe Independenţei. Urmează ca, în următoarele zile, toate documentele să fie analizate de o comisie constituită la nivelul Agenţiei. În mod normal, până la eliberarea acordului de mediu, lucrările nu ar fi trebuit să înceapă", ne-a precizat Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al APM Bihor. Mai mult, neregulile nu se opresc aici. Conform procedurilor legale, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor trebuia notificat cu privire la începerea acestor lucrări. Contactat telefonic, inspectororul şef al IJC Bihor, Ovidiu Bugner, ne-a precizat că instituţia nu a fost înştiinţată despre acest aspect. "Nu figurează în evidenţele Inspectoratului anunţul privind începerea execuţiei parcării. Mâine (azi - n.r.) vom avea o discuţie cu reprezentanţii Primăriei Oradea cu privire la acest aspect", ne-a declarat Ovidiu Bugner. La fel de surprinşi de începerea lucrărilor fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de construcţie s-au arătat şi inspectorii Instituţiei Arhitectului Şef al Primăriei Oradea. "Nu ni s-a solicitat eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru amenajarea unor locuri de parcare de pe strada Independenţei, în consecinţă nici nu s-a eliberat un astfel de act", ne-a precizat un responsabil din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef.
Tragic este faptul că nici măcar noul director al Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, nu cunoştea faptul că lucrarea nu avea autorizaţie, în condiţiile în care tocmai această instituţie coordonează şi achită o astfel de lucrare. "Lucrarea nu are autorizaţie de construcţie. Suntem în curs de obţinere a tuturor documentelor", ne-a declarat Cristian Beltechi.

În condiţiile în care şantierul este la doar câţiva paşi de birourile Primăriei, iar zona de desfăşurare se află chiar în buricul târgului, este de neconceput o astfel de scăpare a funcţionarilor. Sau poate bunăvoinţa Primăriei Oradea faţă de firma Selina merge atât de departe încât sunt trecute cu vederea şi cele mai importante prevederi legale în materie de construcţie?