În jur de 80 de elevi și profesori, din 14 județe ale țării, participă, în acest sfârșit de săptămână, la cea de-a XVII-a ediție a Concursului Naţional de Ecologie şi Protecţia Mediului „Floare de Lotus”. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Consiliului Județean Bihor.

 

Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc vineri, 23 iunie, de la ora 9.00, la Vila Sântana din Sînmartin, prilej cu care au luat cuvântul: prof. Monica Costa - inspector școlar pentru limbi moderne; prof. Peter Dan Nicolae - directorul Palatului Copiilor și Elevilor Oradea; Adrian Dubere, șef serviciu la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Bihor; Erika Posmoșanu - muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea; prof. Carmen Filip, coordonatoarea Cercului de Protecția mediului-floricultură, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.

Concursul „Floare de Lotus” are două etape. La prima etapă, care s-a desfășurat cu participare indirectă, au luat parte 312 elevi, la cele patru secțiuni ale concursului: eseu, referate elevi, pe tema protejarea mediului; prezentare Power Point, proiecte ecologice; decorațiuni din materiale reciclabile și decorațiuni din materiale naturale.

Cea de-a doua etapă a concursului, care a avut loc vineri, 23 iunie, la Vila Sântana din Sînmartin. După festivitatea de deschidere, elevii, împreună cu profesorii însoțitori, au participat la ,,Atelierul verde”, în cadrul căruia au învățat cum să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse lucruri utile. Prin participarea la acest atelier, elevii au fost stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. De asemenea, s-a urmărit educația copiilor pentru protejarea mediului. La final, a fost realizată o expoziție cu lucrările realizate de elevi.

„În această perioadă, are loc a doua etapă a concursului. La concurs participă aproximativ 80 de elevi și profesori, majoritatea de la palate și cluburi ale copiilor din mai multe județe ale țării: Arad, Alba, Bihor, Botoșani, București, Brăila, Covasna, Constanța, Iași, Mehedinți, Sibiu, Suceava și Vâlcea”, ne-a declarat prof. Carmen Filip, organizator al evenimentului, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.

„Activitatea elevilor va fi răsplătită cu diplome. În plus, toți copiii participanți vor primi cărți oferite de Biblioteca Universității din Oradea”, a precizat Carmen Filip.

Potrivit interlocutoarei noastre, prin acest concurs se încearcă conștientizarea elevilor în ceea ce privește protejarea mediului, stimularea creativității și a imaginației elevilor și implicarea acestora în activități sportive în natură și de ecologizare.

În cea de-a doua parte a zilei, a fost organizată o drumeție la Avenul de la Betfia. Formațiunea carstică a fost prezentată elevilor de către Erika Posmoșanu - muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Pentru observarea efectelor negative ale activităților antropice asupra mediului, elevii s-au deplasat la rezervaţia naturală ,,Pârâul Peţea” din Băile 1 Mai, unde Elena Mircescu, președinta Ecotop Oradea, i-a ajutat pe elevi să identifice unele specii de plante. Astăzi, 24 iunie, în ultima zi a evenimentului, elevii vor vizita Peștera Urșilor și Muzeul Etnografic din Chișcău, dar și diferite obiective turistice din Buntești.  

Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor împreună cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Biblioteca Universității din Oradea, Aqua Crisius Oradea și Fundația Ecotop Oradea sunt parteneri în organizarea și desfășurarea evenimentului.