Miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", a avut loc etapa judeţeană a competiţiei „Business Plan", o întrecere prin care se urmăreşte valorificarea spiritului antreprenorial al elevilor. În concurs au fost înscrise şase firme de exerciţiu, câştigătoarea şi reprezentanta judeţului Bihor la faza regională a competiţiei fiind desemnată firma Carta Libre SRL a Colegiului Economic „Partenie Cosma" din Oradea.

În concurs au fost înscrise nu mai puţin de şase firme de exerciţiu, toate câştigătoare ale fazelor pe şcoală ale instituţiilor pe care le reprezentau. Fiecare firmă de exerciţiu şi-a prezentat în power point structura şi ideile planului de afaceri, prezentarea fiind urmată de discuţii libere şi întrebări legate de metodele prin care firmele pot deveni competitive şi rentabile pe o piaţă concurenţială. Toate cele şase firme au fost evaluate de o comisie condusă de inspectorul de specialitate al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Florian Mieluţ, şi Alice Scarlat, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Traian Vuia", din Oradea, Adriana Petrică, directorul Colegiului Tehnic „Transilvania", Maria Ruge, şi directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", Simona Ardelean. Din comisie au mai făcut parte şi reprezentanţii a trei firme, Valer Susa, de la CECAR Bihor, Horaţiu Tănescu, de la SC East Tech SRL, şi Patricia Popa, de la SC Cont Unica. Seretarul comisiei a fost profesoara Gabriela Toncea, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma". La finalul concursului, comisia a decis ca judeţul Bihor să fie reprezentat la faza regională a concursului Business Plan de firma de exerciţiu Carta Libre SRL a Colegiului Economic „Partenie Cosma", coordonată de Marioara Vaşadi, care a obţinut 90 de puncte din partea juriului.

Surpriza de la Beiuş

Surpriza întrecerii a fost firma de exerciţiu Fire Clay Com SRL a Colegiului Tehnic "Ioan Ciordaş", din Beiuş (coordonată de Ille Casian), care s-a clasat pe locul doi, la o diferenţă foarte mică de câştigătoare, cu 84,66 de puncte. Locul trei a fost câştigat de Dinamic Sports SRL, firma Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", coordonată de profesoara Silvia Mateiaş, care a obţinut 79,71 de puncte. Următoarea fază a competiţiei, întrecerea regională, va avea loc la începutul lunii mai, la sfârşitul aceleiaşi luni urmând a avea loc şi faza naţională. Prin intermediul competiţiei Business Plan se doreşte valorificarea spiritului antreprenorial prin firma de exerciţiu şi simularea activităţilor economice, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice tranzacţiilor bancare, precum şi asumarea unor riscuri legate de managementul companiilor, dezvoltarea competitivităţii necesare unui antreprenoriat detaliat, promovarea colaborării dintre firmele de exerciţiu cu mediul de afaceri şi încurajarea competitivităţii între firmele de acest profil. Partenerii implicaţi în organizarea şi finanţarea competiţiei Business Plan sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Centru Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Centrala Naţională de Coordonare a Firmelor de Exerciţiu/ Întreprinderilor Simulate din România, Asociaţia Euro<26, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Kulturkontakt Austria.