Peste 1.000 de persoane au participat joi seara, în Piața Unirii, la concertul dedicat Centenarului Marii Uniri, organizat de Clubul Rotary Oradea. Evenimentul a cuprins și un moment festiv, în cadrul căruia au fost premiate trei elevi de la Liceul de Arte, câștigătoare la concursul de eseuri „100 de ani în 1000 de cuvinte”.

Joi, 30 august, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Oradea, a avut loc „Simfonia Marii Uniri”, un concert vocal-simfonic extraordinar dedicat Centenarului. Pentru marcarea acestui eveniment istoric, dirijorul Romeo Rîmbu a pregătit un program deosebit, cu partituri celebre din creația românească și universală: Porumbescu, Dimitrescu, Brediceanu, Beethoven, Mozart, Verdi, Dvořák, Brahms etc.

Evenimentul a fost organizat de către Rotary Club Oradea și a avut ca protagoniști Corul și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea, soprana Tatiana Costiuc (R. Moldova) și violonistul Remus Rîmbu.

Concertul a avut ca scop atât celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, cât și sprijinirea prin achiziția de instrumente muzicale a artiștilor din Republica Moldova, tărâm ce în urmă cu un secol făcea parte din teritoriul întregit al României. În același timp, Clubul Rotary Oradea, în calitate de organizator al concertului, s-a alăturat acţiunilor de strângere de fonduri pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Astfel, pe lângă urna dedicată colectării de fonduri pentru instrumente muzicale destinate artiștilor din Republica Moldova, a fost montată o urnă specială pentru colectarea de fonduri destinate sprijinirii lucrărilor de reabilitare ale Palatului Episcopal, mistuit de flăcări în data de 25 august.