Poetul Mihai Eminescu ar putea fi deshumat, în urma unui dosar de moarte suspectă, în urma unei cereri depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a primit, din partea poetului Laurian Stănchescu, un memoriu prin care i se solicită acestuia deshumarea lui Mihai Eminescu. Potrivit unor surse judiciare citate de agenţia Mediafax, Stănchescu solicită acest lucru pentru a fi anchetate condițiile morții poetului Mihai Eminescu, înhumat în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 şi a decedat la 15 iunie 1889, moartea sa fiind şi atunci, şi acum, învăluită în mister. Poetul şi-a dat ultima suflare într-un sanatoriu, iar printre posibilele cauze vehiculate ar fi un diagnostic pus greşit, otrăvire cu mercur, o lovitură puternică aplicată în cap.

Iată „Memoriu adresat Procurorului General al României cu privire la deshumarea poetului martir Mihai Eminescu!”.

„Excelență, în urmă cu 129 ani s-a petrecut o crimă de neiertat împotriva lui Mihai Eminescu, Voievodul Limbii și Culturii Române, mucenicul întemeietor de grai românesc. De la moartea sa au apărut o serie de mărturii, documente și rapoarte medicale din țară și din străinătate, toate semnate de savanți în medicină legală, cercetători de elită, membri ai familiei poetului.

Sunt aduse dovezi fără tăgadă și care vorbesc despre uciderea poetului prin tratamente exagerate cu injecții de mercur pentru diagnostice false. Abuzurile medicale și torturile la care a fost supus fără voia sa i-au adus moartea prematură și au aruncat dezonoarea asupra memoriei și spiritului său cardinal. Mihai Eminescu este Crucifixul și Constelația spiritualității românești, numele său trebuie scos din mormânt și pus curat în catapeteasma neamului pentru care a murit și a suferit un martiraj neomenesc. Amintesc că Franța a procedat la fel cu trupul lui Napoleon Bonaparte, nefiind nici o impietate.

Excelență, depun ca mărturie a acestul Memoriu - Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit - cartea mea în care veți găsi documentele necesare deshumării cât mai grabnice, apoi îl vom așeza pe Mihai Eminescu în triumf în pământul pe care l-a iubit micenicindu-l.

Excelență, aveți această datorie de onoare față de dumneavoastră și față de un adevăr îngropat odată cu Mihai Eminescu”, se arată în solicitarea poetului.