Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, în colaborare cu Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, a desfăşurat în Piaţa Cetate o inspecţie amplă, axată în principal asupra halelor de lactate şi carne. Dacă în hala de brânzeturi şi lapte neregulile nu au fost aşa de grave, constatările în urma verificărilor la vitrinele măcelarilor au alarmat inspectorii DSVSA.

Lactatele se prezintă bine
Directorul DSVSA, Mircea Gelu Budău, împreună cu Cristiana Bigan, directorul OJPC Bihor, au început inspecţia la ora 10:00 în hala de lactate din Piaţa Cetate. Principalele nereguli constatate aici au fost legate de modul în care sunt afişate preţurile pentru produse sau modul de oferire pentru degustare a produselor, Budău fiind de părere că, în general, comercianţii de aici se prezintă bine, cu unele excepţii. "Avem aici un comerciant care şi-a abandonat marfa când a aflat că venim în inspecţie. Toate lactatele din vitrina respectivă vor fi confiscate şi le vom face analize pentru a stabili dacă există vreo neregulă privind normele de igienă. Deocamdată, comerciantul va fi penalizat pentru abandonarea vitrinei", a precizat directorul DSVSA. În urma verificărilor s-a mai constatat şi o abatere din partea RAPAS, cântarele din hală fiind ruginite. Aparatura respectivă a fost ridicată imediat, aceasta avându-şi locul doar la mesele de legume, nicidecum la brânzeturi, unde rugina poate ajunge uşor pe alimentele procesate.

Carne depozitată necorespunzător
Abaterile din hala de carne au fost mult mai grave. Cele mai multe produse aveau temperaturi mult mai ridicate decât valorile specificate de lege. "Carnea din vitrinele frigorifice are şi opt grade, în condiţiile în care vitrinele ar trebui să păstreze o temperatură între zero şi două grade. Carcasele de porc expuse în cârlig nu trebuie să aibă mai mult de opt grade, doar dacă sunt vândute de la o zi la alta, dar cele expuse au chiar 12 sau 13 grade", a constatat directorul DSVSA. O altă neregulă gravă se referă la carnea tocată, vânzătorul având obligaţia de a o procesa în faţa clientului. În multe dintre vitrine, însă, aceasta era deja expusă, fiind tocată de mult timp. În urma constatărilor, Budău a stabilit ca marţea viitoare începând cu ora 10:00, personalul DSVSA să instruiască comercianţii de carne să remedieze problemele întâlnite.

Amenzi şi pentru RAPAS
Toţi comercianţii găsiţi cu nereguli vor fi amendaţi cu sancţiuni între 1000 şi 5000 de lei, însă ei nu sunt singurii traşi la răspundere. Taxatoarele care au permis comerţul de lactate în locuri necorespunzătoare, precum sectorul de legume din afara halelor vor fi de asemenea amendate, negustorii scăpând doar cu o mustrare de la autorităţi. Inspecţiile vor continua şi azi în piaţa Rogerius şi Ioşia Nord.

Pe această cale, Mircea Gelu Budău atrage atenţia orădenilor că DSVSA lucrează pentru a asigura calitatea poduselor din hale şi că oricine cumpără lactate sau brânzeturi din stradă se expune unor riscuri foarte mari, unde nici DSVSA nici OJPC nu au autoritatea de a interveni.