Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a introdus ilegal în ţară zeci de kilograme de acumulatori uzaţi, deşeuri periculoase. Bărbatul este cercetat pentru o sumedenie de infracţiuni, anchetatorii subliniind gravitatea faptelor sale şi pericolul pe care acest gen de deşeuri îl poate reprezenta nu doar pentru mediul înconjurător ci şi pentru sănătatea umană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, ancheta în acest caz a pornit în data de 4 mai 2017, când, în jurul orei 18.00, în vama Borş, inspectorii antifraudă din cadrul DRAF Oradea au oprit pentru control o autoutilitara marca MAN ce transporta  cantitatea de 13.558 kg acumulatori auto uzați ce fac parte din categoria deșeurilor periculoase. În cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la mai multe fapte şi persoane. Astfel, în cursul lunii mai 2015, inculpatul R.C. a preluat, a organizat transportul din localitatea Roma, Italia şi a introdus în România, cantitatea de 21.600 kg deșeuri de acumulatori uzați, ce constituie deşeuri periculoase potrivit Anexei nr. 2 a HG 856/2002, fără a deţine formularele de notificare prevăzute de lege. În cursul zilei de 24 februarie 2016, inculpatul R.C. l-a determinat cu intenţie, pe numitul S. G. să preia, să transporte din localitatea Roma, Italia şi să introducă în România cantitatea de 25.260 kg acumulatori auto uzați în condiţiile sus-menţionate, acesta din urmă nereuşind să pătrundă pe teritoriul naţional, fiind depistat în PTF Nădlac II – Csanadpalota. Joi, 1 martie 2018,  s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul R.C. în vârstă de 40 de ani, cu privire la o sumedenie de infracţiuni, printre care contrabandă calificată, importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate,  producerea sau importul în scopul introducerii pe piaţă, precum şi utilizarea unor substanţe şi preparate periculoase fără respectarea prevederilor actelor normative în vigoare şi introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora, transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale, importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import, instigare la tentativă la contrabandă calificată etc.

 

Electrolitul, periculos

 

Suspectul a fost reţinut pe o durată de 24 de ore iar joi, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea a dispus arestarea preventivă a inculpatului R.C. pe o durată de 30 de zile.

„Deşi pot părea nişte fapte banale, acestea sunt foarte periculoase. Efectele pot fi foarte grave. Neutralizarea deşeurilor periculoase costă foarte mult iar pentru un agent economic este mai ieftin să le transporte în România. Nu vrem, clar, să ne transformăm în groapa de gunoi a Europei. Infracţiunile din acest dosar sunt destul de rar întâlnite dar vreau să transmitem un mesaj ferm, că nu vom tolera asemenea fapte”, a precizat comisarul şef Alin Haniş, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

La rândul lor, procurorii au explicat gravitatea faptelor bărbatului de 40 de ani. „Subliniem gravitatea deosebită a faptelor, ca infracţiuni îndreptate contra mediului şi  a sănătății publice, electrolitul (substanța din deșeurile de acumulatori uzați) reacționează cu apa și substanțele organice afectând flora și fauna, acidul sulfuric din compoziția deșeurilor de acumulatori uzați are efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor putând produce leziuni ale căilor respiratorii. Compușii solubili de plumb din acestea  pot cauza afecțiuni ale sângelui, nervilor și rinichilor, acțiunea plumbului fiind toxică și pentru funcția de reproducere. Există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafață afectând astfel pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător. Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul din drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.