Dezvoltarea abilităților și educația încep încă din primii ani de viață, de aceea Asociația Facil din Oradea își propune ca informatica să fie accesibilă și înțeleasă de cât mai mulți copii.

 

Scopul Asociației Facil este acela de a-i ajuta pe copii să înțeleagă că tehnica IT poate fi folosită într-un mod constructiv, iar pentru aceasta, depune eforturi să aprofundeze informatica cu toate valențele ei.

„În anul 2015, am participat la Coolest Projects - Dublin, unde am obținut premiul al II-lea, iar ceea ce am văzut și experimentat acolo ne-a determinat să dezvoltăm acest proiect și în Oradea”, spune Laurențiu Chiana, de la Asociația Facil.

„Copiii de 4-5 ani, care au participat la concurs, erau atât de micuți, încât aveau nevoie de scăunele ca să se urce pentru a fi la nivelul mesei, unde erau laptopurile, pentru a-și prezenta proiectele. Micuții au provenit din aproape toate țările Europei, și au fost însoțiți de mentorii și părinții lor. Atunci, am primit confirmarea că nu este bine să îndepărtezi copilul de computer, ci este mult mai util să-l mentorezi în a aprofunda tehnologiile informatice”, mai spune interlocutorul nostru.

La scurt timp de la startul aprofundării diferitelor programe sau tehnologii, Laurențiu Chiana a constatat că cei mici se îndepărtează de jocurile cu efect negativ (împușcături, accidente, lupte etc.) asupra dezvoltării psihicului lor. Mai mult, interesul și compentențele dezvoltate în timpul atelierelor de lucru, pentru diverse programe și tehnologii informatice avansate, le oferă celor mici ocazia de a participa la competiții de profil, le dezvoltă respectul de sine, deoarece stăpânesc cunoștințe avansate de informatică, ceea ce îi va avantaja, indiferent de domeniul ales în viață.

„Orice efort depus de un copil se transformă în beneficiu, iar beneficiul copiilor este beneficiul părinților!”, mai spune Laurențiu Chiana. Printre tehnologiile învățate în cadrul sesiunilor de coding, amintim: Web (html, js, css, php), C++, Arduino, Raspberry Pi etc. Informații suplimentare se pot afla pe site-ul www.coderdojooradea.ro

De menționat că membrii Asociației Facil caută mentor pentru Programul Scratch, un program special pentru copiii din clasele 0 și I.