Asociaţia Cultura în Mişcare a lansat o invitaţie inedită orădenilor, aceea de a sărbători vineri, 9 februarie, cei 216 ani de la naşterea ilustrului avocat şi mecena al românilor, Emanuil Gojdu, în ştrandul din Ioşia. Invitaţia, ironică, este un semnal de alarmă real cu privire la stadiul de degradare în care se află statuia.

 

În semn de protest faţă de condiţiile improprii în care a fost „abandonată” statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia, Asociaţia Cultura în Mişcare a hotărât să ia iniţiativă chiar în ziua în care se aniversează 216 ani de la naşterea ilustrului bihorean. Astfel, pe reţelele de socializare circulă intens următoarea invitaţie făcută de însuşi Gojdu, cu evidentă ironie la adresa municipalităţii:

„Dragi orădeni, nu ne-am văzut de multă vreme, de prin anul 2005. Noroc că am descoperit această unealtă modernă de comunicare, Facebook. Tocmai de aceea, profit de oportunitate ca să vă invit să fiţi alături de mine la ceas aniversar. Se împlinesc, în curând, 216 ani de la naşterea mea. Din păcate, nu mă pot deplasa aşa că vă invit să mă vizitaţi în locul meu de cazare temporară, Ştrandul Ioşia din Oradea, vineri, 9 februarie 2018, ora 13.00”, scrie pe site-ul Asociaţiei Cultura în Mişcare.

Statuia a fost demontată şi apoi transportată pentru depozitare în Ştrandul Ioşia, în luna martie 2015, aceasta nemaifăcând parte din „tabloul” peisagistic al Pieţei Unirii de după reabilitare. La acea dată, o firmă specializată din Satu Mare a dezasamblat statuia în trei bucăţi de aproximativ două tone fiecare, operaţiunea costând o mie de euro. Bucăţile au fost transportate la Ştrandul Ioşia, unde au fost amplasate pe o platformă betonată, înconjurată cu gard, pentru ca statuia să nu fie vandalizată. Potrivit specialiştilor, cele trei piese se aflau la acea vreme într-o stare bună, fiind necesar doar un proces de curăţire înainte de reamplasarea statuii.

 

Situaţia la zi

Despre situaţia actuală, cel puţin din punct de vedere procedural, ne-a dat câteva detalii managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

„Statuia a fost relocată în martie 2015, ca să poată fi demarate lucrările din Piaţa Unirii. La vremea respectivă s-a dat aviz de premontare şi depozitare temporară”, a spus managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi. „Primăria a solicitat aprobare pentru plasarea statuii în Piaţa Gojdu, însă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, Bihor, Maramureş, Satu Mare, nu a dat aviz favorabil. În motivarea comisiei se arată că personalitatea lui Gojdu este strâns legată de Episcopia Ortodoxă şi se apreciază că era mai bun amplasamentul iniţial, din Piaţa Unirii”, a mai explicat Lucian Silaghi.

„Noi am amendat Primăria, în 2016, pentru depozitarea improprie a bustului, cu suma de 4.000 de lei. Amenda a fost contestată, dar am câştigat procesul. Practic, Primăria ar trebui să facă o nouă propunere de amplasament pe care să o trimitem comisiei naţionale spre aprobare, iar acest lucru încă nu s-a întâmplat”, a mai spus Silaghi.

 

Primăria promite un răspuns

Am cerut şi punctul de vedere al Primăriei Oradea cu privire la bustul abandonat al lui Emanuil Gojdu, însă reprezentanţii municipalităţii au anunţat că vor transmite abia azi un punct de vedere. Pe de altă parte, în cadrul raportului de activitate al Instituţiei Arhitectului şef din cadrul Primăriei Oradea s-a anunţat faptul că, în Piaţa Unirii, se doreşte amplasarea statuilor a doi episcopi - episcopul ortodox Roman Ciorogariu, în faţa Bisericii cu Lună, şi episcopul greco-catolic Demetriu Radu, în faţa Catedralei Sfântul Nicolae. De altfel, statuia lui Demetriu Radu va fi amplasată aproape de locul ocupat până în martie 2015 de statuia lui Emanuil Gojdu.