Dirijorul József Horváth, pianistul argentinian Mariano Castro şi cunoscuta solistă Analia Selis vor fi prezenți, în această seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii de Stat, pentru a interpreta piese celebre, în ritm de tango, alături de orchestra simfonică orădeană.

 

Bijuterii muzicale

 „La concertul din această săptămână -  Mărțișor muzical -, care va fi unul special, avem invitați de seamă, originari din Argentina: Analia Selis și Mariano Castro, amândoi „naturalizați” în România, pentru că aici și-au găsit perechea”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în cadrul conferinței de presă. Foica a menționat că în programul concertului din această seară sunt cuprinse lucrări celebre, în aranjamentul lui Mariano Castro, care este și solistul pianist al concertului. La pupitrul dirijoral se va afla Horváth József, din Cluj-Napoca, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006, şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Este fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Programul cuprinde, în mare parte, bijuterii muzicale, cum ar fi: Oblivion, Cadenza piano „Adios Nonino”, Verano Porteno de A. Piazzolla, Zaraza de B.Tagle Lara-I. Prigeabu, Nostalgias, Los mareados de J. C. Cobián-E. Cadícamo, Flor de lino de H. Stamponi-H. Expósito, Milonga sentimental de S. Piana-H. Manzi, Como dos extraños de P. Laurenz-J. M. Contursi, Se dice de mi de F. Canaro-I. Pelay, Mana birjar de N. Martini-P.Sabin-D.Dubal, El día que me quieras, Por una cabeza de C. Gardel-A. Le Pera, Palomita blanca de A. Aieta-F. G. Jimenez, Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara de I. Vasilescu-N. Vladoianu-N. Constantinescu, Cambalache de E. S. Discépolo, Baldosa floja de F. Sassone-J. Boccazzi-D. Gilardoni, El choclo de A. Villoldo-E. S. Discépolo. „Un al doilea generic al programului, și cel mai important, este Tango Simfonic. Oradea este cel de-al 26 oraș în care este prezentat acest program, fiind una dintre ocaziile ultime, pentru că această echipă va reînnoi, în viitor, un program asemănător”, a mai spus directorul artistic al Filarmonicii.

Vasile Foica a menționat că, pentru concertul din această seară, toate biletele s-au vândut de câteva zile bune. „De o săptămână, toate biletele s-au epuizat. Cu siguranță, însă, cei doi artiști vor reveni la Oradea, deoarece îi avem în vedere pentru stagiunea următoare”, a menționat Foica.

Tango Simfonic, cu Analia Selis

Invitată specială în concert este Analia Selis, una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc. Originară din Argentina, artista a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România. De asemenea, a fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, cum ar fi cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur - 2004, când s-a clasat pe locul 3. În anul 2015, a lansat, împreună cu Mariano Castro, proiectul „Tango Simfonic”, cuprinzând piese tango, aranjate pentru orchestră de cameră, pian și voce, călătorind, de atunci și până în prezent, prin toată țara, în colaborare cu cele mai importante filarmonici. 

„Proiectul Tango Simfonic a pornit în anul 2015, cu deosebit succes, în toată țara. La Oradea, este prezentat pentru prima oară. Sunt sigură că totul va ieși foarte bine, pentru că atmosfera de aici este foarte frumoasă”, a spus Analia Selis la conferința de presă. Aranjamentele pentru orchestră sunt semnate de Mariano Castro. Muzician, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru al unor formaţii, argentinianul Mariano Castro, stabilit în România din 2013, abordează stiluri muzicale diferite: tango, jazz, rock, muzică clasică. A absolvit Conservatorul Muzical „Melani” din Buenos Aires, unde a studiat atât chitara, cât şi pianul. După absolvire a fost profesor de pian şi chitară la aceeaşi universitate şi a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului. În cariera sa de compozitor şi orchestrator, scrie aranjamente muzicale şi compune pentru mai mulți artiști interpreţi. De referinţă este participarea sa, în calitate de compozitor, la ultimele două albume ale trupei „Narcotango”, unul dintre acestea - „Limanueva” - fiind nominalizat la Premiile Latin Grammy, în 2010, la categoria „Cel mai bun album de tango”. O pereche de dansatori de tango, Ioana Lascu și Horia-Călin Pop, din Cluj, vor completa frumos acest program muzical.