Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile vineri, pe 6 septembrie, la Oradea. În cele cinci spații partenere, orădenii au avut la dispoziție o selecție de peste 30 de titluri noi, unele proiectate în premieră.

Cei mai îndrăgiți actori și regizori au fos prezenți la întâlnirea cu publicul, iar evenimentele speciale, proiecțiile în aer liber și cine-concertele programate zilnic, au transformat weekendul de toamnă într-un veritabil regal cinematografic.

În toate cele trei zile, de la ora 8.30, orădenii au avut ocazia să urmărească câte un film în Piața Unirii, gratuit. Sâmbătă, de la ora 8.30 a rulat cel mai nou film al regizorului Veit Helmer, „Sutienul” (The Bra).

Orădenii au început să se strângă în fața marelui ecran de la ora 20.00. Scaunele au fost suficiente, sunetul fiind parcă prea slab, pe lângă basul sâcâitor de la terase sau sirenele salvărilor care s-au tot plimbat pe străzile adiacente. Atmosfera a fost însă foarte plăcută. Pe lângă jumătatea de lună, agățată parcă nefiresc de turla Bisercii (cu lună), clădirile luminate, copiii care se jucau în jurul fântânilor arteziene și adierea ușoară a vântului, poezia în imagini care a rulat sâmbătă seara s-a potrivit perfect.    

În prima zi de festival a ajuns la Oradea, înainte de lansarea în cinema, filmul „Monștri.”, câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut și singurul titlu autohton selectat anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. Regizorul Marius Olteanu și actorul Cristian Popa au fost prezenți la evenimentul de la Filarmonică. Tot aici, de la 20:45, „La Gomera”  (r. Corneliu Porumboiu), filmul anului, a venit însoțit de actorul George Piștereanu, care i-a surprins pe cinefili cu povești din culisele peliculei.

La Universitatea Partium, spectatorii au putut savura una dintre noutățile cinematografiei franceze, „Joacă-te cu focul!”, debutul tinerei regizoare franceze Marie Monge, un thriller captivant despre lumea jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Tot acolo, de la ora 20:30, a rulat comedia „Vieți Duble”, cel mai recent film al regizorului francez Olivier Assayas, cu Juliette Binoche, Guillaume Canet și Vincent Macaigne în rolurile principale.

Titluri noi și producții premiate

Sâmbătă, pe 7 septembrie, în premieră în România, a rulat în sala Filarmonicii de Stat din Oradea „Open” (Nyitva), o comedie romantică savuroasă semnată de Orsi Nagypal, despre provocările non-monogamiei. De la ora 18:30, cinefilii orădeni s-au întâlnit cu Dana Rogoz, prezentă la proiecția filmului „MO”, alături de regizorul Radu Dragomir.

Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare, s-a numărat și „Sper să mori data viitoare :)” (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)), o abordare îndrăzneață și foarte actuală a hărțuirii online, care l-a adus în fața publicului pe regizorul Mihály Schwechtje, la Universitatea Partium. Tot aici, a putut fi urmărit „Emigrant Blues”, un road movie în 2 1/2 capitole, documentarul original inspirat de poveștile românilor plecați la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan.

Duminică, în premieră în România, orădenii au putut vedea al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, „Heidi”, cu Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor a venit la întâlnirea cu cinefilii de la ora 20:30, la Filarmonica de Stat din Oradea. Controversatul „Dama de cupă” (Queen of Hearts), filmul care i-a adus regizoarei May el-Toukhy premiul pentru Cea mai bună regie la TIFF18, a rulat în același spațiu, de la ora 18:00. Cel mai bun lungmetraj din Zilele Filmului Românesc, „Arest”, s-a urmărit în prezența regizorului Andrei Cohn înainte de lansarea oficială în cinematografe, de la ora 18:00, la Universitatea Partium.

Titluri noi și producții premiate în festivaluri importante au făcut deliciul spectatorilor, care s-au putut bucura de ele gratuit, în Piața Unirii. În prima seară, de la 20:30, cinefilii au putut urmări în aer liber comedia romantică „Un om fidel” (Un homme fidele), cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorală a starului francez Louis Garrel, protagonistul filmului alături de soția sa, faimoasa Laetitita Casta. Duminică, de la aceeași oră, a rulat „Jocuri de putere” (El reino) un thriller politic trepidant, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen.

Orădenii au putut urmări filme în aer liber și la Cetate, seară de seară, începând cu ora 21:00. O odă emoționantă adusă masculinității a înduioșat publicul vineri, la proiecția „Versuri pocite” (Rossz versek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz. Sâmbătă seară, a rulat „Parking”, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, aducând pe marele ecran povestea de iubire a unui poet român emigrat ilegal în Spania. Seara de duminică a fost rezervată îndrăgitei pelicule românești „Moromeții 2”, de la proiecția căreia nu a lipsit actorul Gheorghe Visu.

Sinagoga Neologă Sion a fost și în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea. La finalul fiecărei zile de festival, începând cu ora 21:00, iubitorii de film s-au putut delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, cu titluri de referință din cinematografia mută, acompaniate live de artiști muzicali autohtoni și invitați speciali.