Beiușenii, precum și locuitorii orașului Aleșd, au marcat, la finele săptămânii trecute, data de 11 noiembrie, care reprezintă Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Cu acest prilej a fost comemorat sacrificiul a doi eroi bihoreni - Iosif-Silviu Fogarași, din Aleșd, și beiușeanul Mihail-Anton Samuilă, care au decedat pe frontul din Afganistan în urmă cu 20 de ani.

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost instituită prin Legea nr. 150/2014 privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82 din 2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Cât privește motivul alegerii acestei zile, comunicatul din 10 noiembrie, apărut pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, precizează următoarele: „Ziua de 11 noembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificația acestei zile pentru Armata Rămâniei este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif-Silviu Fogarași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan”.

Pentru beiușeni, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații are o semnificație în plus, deoarece în urmă cu două decenii, la 11 noembrie 2003, în timpul atacului asupra transportorului amfibiu blindat în care era ucis Iosif-Silviu Fogarași, beiușeanul Mihail-Anton Samuilă era și el rănit grav, acesta trecând în eternitate peste trei zile. Cei doi eroi bihoreni - Iosif-Silviu Fogarași, din Aleșd, și beiușeanul Mihail-Anton Samuilă - au fost înaintați la gradul de sublocotenent post-mortem și decorați cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

 

Ceremonie în Cimitirul Eroilor din Beiuş

La ceremonia de sâmbătă, din Cimitirul Eroilor din Beiuş, alături de văduva eroului, Speranța, copiii acestuia, Andreea și Eduard-Mihai și sora Larisa, au participat Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, reprezentanții unității militare locale, comisar șef Traian Sabău, șeful Poliției Municipiului Beiuș, lt. col. Lorin Micle, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, mr. Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri din municipiu, delegații ale filialelor Bihor și Dolj ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președinții acestora, col. ing. (r.) Dan-Nicolae Poinar, respectiv col. (r.) Ion Mogoș, foști camarazi de la Unitatea Militară 02000 Oradea, reprezentanții sucursalei orădene a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, alte cadre militare în rezervă și retragere, precum și câțiva consilieri locali.

După intonarea Imnului național, părintele Cristian Grecu, de la parohia „Eroii Neamului” din Craiova și preotul beiușean Ioan Hinsu au săvârșit slujba de pomenire a eroului nostru, Mihail-Anton Samuilă, precum și tuturor celor care au dat jertfa supremă pentru integritatea teritorială și libertatea statului național român.

În alocuțiunea sa, primarul Gabriel Popa a vorbit despre necesitatea cinstirii eroilor neamului pentru păstrarea specificului națiunii române: „De-a lungul timpului, de la Beiuș au plecat oameni care s-au jertfit pentru pământul și libertatea noastră, printre aceștia numărându-se și eroul din Afganistan, Mihail Samuilă. Au trecut douăzeci de ani de când concitadinul nostru a căzut în lupta pentru acest scop nobil: apărarea identității noastre naționale. Cinstindu-ne eroii, putem avea un viitor! Dacă nu facem asta, riscăm să ne pierdem identitatea națională!”

A luat apoi cuvântul col. ing. (r.) Dan-Nicolae Poinar, care a subliniat rolul jucat de militarii românii din teatrele de operații în grăbirea procesului de aderare la structurile politico-militare nord-atlantice: „Bihorul a avut această cinste dureroasă, dar totuși cinste, să dea primii doi eroi  ai armatei române, căzuți în luptă,în timpul unei misiuni, după Al Doilea Război Mondial. Vă îndemn pe toți să nu-i uitați pe eroi pentru că pe sacrificiul lor, al eroilor din toate timpurile, până la cei treizeci de militari români căzuți și peste două sute de răniți în teatrele de operații, se întemeiază Țara! Prin sacrificiul lor, Țara și-a croit un drum, cel pe care, după 1990, poporul român l-a ales: integrarea euro-atlantică. România și-a asumat niște angajamente, armata română le-a respectat și executat, iar datorită eroilor noștri suntem astăzi în NATO! Sacrificiul lor, profesionalismul, devotamentul, camaraderia, apreciate la superlativ de toți partenerii și aliații noștri, ne-au dechis mai repede porțile integrării euro-atlantice!”

La finalul discursului său, col. ing. (r.) Dan-Nicolae Poinar, președintele filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a evidențiat contribuția unor oameni inimoși, precum m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, beiușeanul din fruntea subfilialei locale a aceleași asociații, care s-a implicat în organizarea evenimentelor legate de cinstirea eroilor, inclusiv a celui de sâmbătă, 11 Noiembrie.

Un alt moment emoționant l-a avut în prim-plan pe slt. (r.) Barbu Jane, din cadrul filialei Dolj „Frații Buzești” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a recitat poezia „Jurământ” de Nicolae Tăutu.

Profesorul Dan Ispas a rememorat momente din adolescență care l-au adus împreună cu Mihai Samuilă, reiterând câteva dintre propunerile pe care le-a făcut în ulimii ani, în calitate de jurnalist și consilier local, pentru păstrarea vie, în memoria comunității beiușene, a jertfei Eroului din Afganistan. Prin urmare, prof. Dan Ispas a propus ca o stradă și o sală de sport din Beiuș să poarte numele lui Mihai-Anton Samuilă, iar în zona centrală a urbei să fie ridicat un monument întru cinstirea eroismului, dus până la sacrificiul suprem, al acestuia.

La finalul ceremoniei comemorative de la Cimitirul Eroilor din Beiuș, participanții au depus coroane de flori la mormântul slt. (pm) Mihail-Anton Samuilă, Eroul din Afganistan, iar col. (r.) Ion Mogoș i-a înmânat primarului Gabriel Popa o Diplomă de Excelență din partea filialei Dolj „Frații Buzești” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, gestul justificat de susținerea pe care edilul o oferă demersurilor ce țin de cinstirea celor care s-au jertfit pentru Neam și Țară.

„Pe sacrificiul eroilor s-a construit această națiune”

Cu o zi mai devreme, la cimitirul din Aleșd, a avut loc ceremonia de comemorare a eroului miltar slt. (pm) Iosif Silviu Fogarași. În prezența familiei, prietenilor, oficialităților și a multor oameni, a fost ținut un serviciu religios de către un sobor de preoți. Printre cei are au luat cuvântul cu acest prilej s-au numărat Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, și col. (r.) ing. Dan-Nicolae Poinar, președintele filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Edilul șef al urbei bihorene a anunțat cu această ocazie că o stradă din oraș va purta numele eroului Iosif Silviu Fogarași. În alocuțiunea sa, col. r. Dan Poinar a subliniat faptul că Silviu Fogarași este primul erou militar român căzut pe front după al doilea Război Mondial. „Silviu va rămane în istoria țării noastre ca fiind primul militar căzut în teatrele de operații de după cel de-al doilea Război Mondial. Datorită jertefei sale s-a hotărât ca data de 11 noiembrie să fie ziua în care militarii comemorează jertfa camarazilor lor pe frontul de luptă. Peste 5.000 de oameni l-au condus pe Silviu pe ultimul drum în urmă cu 20 de ani, iar asta spune totul despre ceea ce reprezintă sacrificiul unui erou. Dacă ceva poate estompa durerea familiei, prezența unui număr atât de mare de oameni la această ceremonie ar trebui să îi mângaie putin. Să nu ne uităm eroii pentru că pe sacrificiul lor s-a contruit această națiune”, a spus în luarea sa de cuvânt colonelul în rezervă Dan Poinar, președintele filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.