Împlinirea a 194 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu a fost marcată duminică, 24 iunie, printr-un ceremonial desfăşurat la bustul „Crăişorului Munţilor” din Parcul Traian.

Ca de fiecare dată în cei 24 ani de activitate, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - Filiala Oradea l-a omagiat pe cel care a fost supranumit „Crăișorul Munților”, Avram Iancu, printr-o serie de manifestări menite să marcheze împlinirea, în data de 24 iunie, a 194 de ani de la naşterea eroului naţional. Conform tradiţiei, evenimentul a avut loc în Parcul Traian, la bustul lui Avram Iancu, operă a sculptorului Cornel Durgheu. Printre participanţi s-au remarcat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Mircea Mălan, col(r) Bartoş Grigore, președintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea (organizator), gen. br. (r) Vasile Creţ, preşedintele ANCMRR „General Traian Moşoiu”, membri ai Vetrei Româneşti, elevi ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dar şi enoriaşi ai Bisericii ortodoxe „Sf. Gheorghe”. Ceremonialul militar-religios, în memoria eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan a debutat la ora 13.00, cu salutul Drapelului de luptă şi intonarea imnului de stat al României. A urmat un Te Deum în memoria eroului național Avram Iancu, a martirilor Horea, Cloșca și Crișan și a celor 40.000 de români uciși în războiul civil din 1848-1849 în Ardeal, oficiat de cei trei preoţi ai Bisericii „Sf. Gheorghe”.

Despre importanţa momentului au vorbit preotul Vasile Sabău, prefectul Ioan Mihaiu şi col. (r) Grigore Bartoş. După un scurt moment artistic, a urmat festivitatea depunerii de buchete şi jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare. Partenerii Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea în desfăşurarea manifestărilor au fost  Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Garnizoana Oradea și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.