Împlinirea a 102 ani de la eliberarea Oradiei de către Armata Română şi instaurarea administrației românești în Oradea a fost marcată printr-o foarte scurtă ceremonie de depunere de coroane la statuia generalului Traian Moşoiu.

Pentru al doilea an consecutiv, eliberarea Oradiei nu a putut fi marcată prin festivităţi ample din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

La fel ca anul precedent, municipalitatea i-a îndemnat pe orădeni să cinstească memoria înaintașilor individual, fiecare la casa lui, prin păstrarea unui moment de reculegere, la ora 12.00. La aceeaşi oră, clopotele bisericilor româneşti din municipiu au fost trase pentru a anunţa, la fel ca în urmă cu 102 ani, că Oradea a fost eliberată. Totuşi, spre deosebire de anul 2021, când toată ţara era în carantină în luna aprilie, ieri, municipalitatea a organizat, într-un cadru restrâns, fără public, o ceremonie de depunere de coroane la statuia generalului Traian Moşoiu. În cadrul ceremoniei, care s-a desfăşurat pe o ploaie măruntă şi nu a durat mai mult de câteva minute, au depus coroane prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Florin Birta şi înlocuitorul comandatului Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Bogdan Niţă.

Ultima dată în care municipalitatea orădeană a organizat manifestări ample pentru a sărbători eliberarea oraşului de către Armata Română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun, în ziua de Paști a anului 1919, și instaurarea administrației românești în Oradea, a fost 20 aprilie 2019. Festivităţile care marcau împlinirea a 100 de ani de la eliberare au inclus parade militare, expoziţii stradale sau găzduite de muzeele orădene, dezveliri de statui, concerte (Andra şi Ansamblul profesionist Crișana), focuri de artificii, dar şi o survolare aeriană cu avioane Lancer și elicoptere tip Puma.