Mii de bihoreni au participat sâmbătă, 1 Decembrie, la manifestările dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. În Oradea, festivităţile au început la ora 11.00 şi au continuat până seara la ora 18.00 când în Piaţa Unirii au fost aprinse focuri de artificii.

 

Orădenii au ieşit din case, în ciuda temperaturilor scăzute, pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Copii, tineri şi vârstnici cu drapele, panglici şi concarde au animat oraşul pe tot parcursul zilei de 1 Decembrie, participând la festivităţile dedicate acestui moment istoric.

Festivităţile au fost deschise în Piaţa Unirii, la ora 11.00, când corul Filarmonicii Oradea a intonat Imnul României. Printre oficialii prezenţi s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedinţii CJ Bihor Ioan Mang şi Traian Bodea, europarlamentarul Emilian Pavel, senatorul PSD Florian Bodog, deputaţii PSD Ioan Sorin Roman şi Dumitru Gherman, sau deputatul PNL Găvrilă Ghilea. Pentru prima dată, primarul Ilie Bolojan a lipsit de la manifestări, acesta fiind prezent la activităţile de la Alba Iulia.

Mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă a fost citit de senatorul Florian Bodog. Prim-ministrul a îndemnat la unitate, dialog şi deschidere. A urmat cuvântul rostit de prefectul Ioan Mihaiu care a vorbit despre datoria pe care o avem, aceea de a duce mai departe visul strămoşilor  noştri şi de a fi cu toţii de aceeaşi parte: de partea României.

În continuare, istoricul Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie din Oradea, a amintit că „suntem cu toţii o fărâmă din această naţiune” şi a transmis un îndemn la rugăciune:  

„Dacă ne rugăm pentru strămoşii noştri, căpătăm sfinţenie. Dacă facem fapte bune unul pentru celălalt, avem şansa sfinţirii, dacă nu, rămânem simpli, goi pe dinăuntru”, a spus istoricul. După discursurile oficialilor, directorii instituţiilor publice şi politicienii au depus coroane la statuia lui Mihai Viteazu.

În jurul orei 12.30, oamenii au început să plece spre Centrul Civic, acolo unde a fost programată parada militară. Programată la ora 13.00, parada a început mai devreme de cât era de aşteptat şi a durat aproximativ 10 minute. Publicul s-a reîntors în Piaţa Unirii unde, începând cu ora 14.00, au fost servite celebrele porţii de fasole cu ciolan, sute de oameni aşezându-se la cozi, ca în fiecare an.

 

Odă Marii Unirii

 

Festivităţile au continuat de la ora 16.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, unde a avut loc spectacolul Odă Marii Uniri. Sute de orădeni au venit să se bucure de un regal folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana. Gazda evenimentului a fost actorul Eugen Ţugulea, cel care a şi regizat întregul spectacol folcloric dedicat Centenarului Marii Uniri. Pe lângă recitalul de poezie susţinut de Eugen Ţugulea, orădenii au fost încântaţi de dansurile populare ale dansatorilor Ansamblului, dar şi de soliştii vocali: Leontin Ciucur, Luminița Tomuța, Cornelia Covaciu, Otilia Haragoş, Felicia Costin şi Cornel Borza. Au fost acompaniaţi de orchestra condusă de dirijorul Adrian Miescu, iar coregrafia a fost realizată de către Daniel Sandro. Auditoriul s-a lăsat încântat şi de momentul artistic susţinut de Petrică Popa. La final, spectatorii şi artiştii au ieşit afară, în faţa Teatrului, înconjurând statuia Reginei Maria şi cântând „Hora Unirii”.

 

Retragerea cu torţe

 

Manifestările dedicate Centenarului s-au încheiat cu un moment spectaculos, Retragerea cu Torţe, peste 1.000 de orădeni, majoritatea cu copii mici, însoţind militarii Garnizoanei Oradea pe traseul Republicii - Teatrul Regina Maria - Piaţa Unirii. Retragerea cu torţe a început la ora 17.45 şi a durat 15 minute. În premieră, atunci când militarii au ajuns în Piaţa Unirii, ceremonialul a fost dublat de focuri de artificii, spre deliciul micuţilor din public. Deşi au durat doar câteva minute, focurile de artificii au fost spectaculoase şi au  inclus jerbe tricolore.

Festivităţile dedicate Centenarului au fost organizate de Instituţia Prefectului Bihor, Primăria Oradea şi Garnizoana Oradea.