Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Jandarmi Oradea Mare, vineri 1 noiembrie 2019, pe platoul din faţa intrării principale a Universităţii din Oradea, au avut loc manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului învăţământului militar bihorean.

         

În cadrul evenimentului a fost inclusă şi dezvelirea unei plăci comemorative, care atestă că acum 100 de ani, în clădirea în care astăzi funcţionează Universitatea din Oradea, a luat fiinţă la 1 noiembrie 1919 Şcoala de Jandarmi Oradea Mare ‘’(…) destinată pentru instruirea şi pregătirea profesională a ofiţerilor şi jandarmilor reangajaţi (…) recrutaţi din ţinuturile Transilvaniei, Crişanei, Sătmarului, Maramureşului şi Banatului.’’

Programul manifestărilor a debutat la ora 9.00 cu raportul şi trecerea în revistă a gărzii de onor, urmate de intonarea Imnului de Stat al României, cuvântl inspectorului şef, dezvelirea plăcii commemorative, slujba de sfinţire, alocuţiunile invitaţilor şi înmânarea diplomelor jubiliare. Cu ocazia dezvelirii plăcii omagiale, inspectorul şef al Jandarmeriei Bihor a reamintit că: „Se împlinesc 100 de ani de când în această clădire, care astăzi adăposteşte Universitatea din Oradea Şcoala este destinată pentru instruirea şi pregătirea profesională a ofiţerilor şi jandarmilor reangajaţi, recrutaţi din ţinuturile Transilvaniei, Crişanei, Sătmarului, Maramureşului şi Banatului”. „Deşi cursurile Şcolii de jandarmi Oradea Mare începuseră la 1 noiembrie 1919, deschiderea festivă a avut loc la începutul lunii decembrie, sub comanda maiorul Petru Vuruclas. Solemnitatea momentului a fost marcată de prezenţa mai multor personalităţi ale vremii, dintre care amintim: Victor Delcu – reprezentantul domnului Iuliu Maniu, generalul Traian Moşoiu; generalul Ştefan Ştefănescu, comandantul corpului de jandarmi; colonelul Sterea – comandantul Brigăzii IV jandarmi Cluj; doctor Nicolae Zigrea – prefectul din Oradea Mare şi alţii”, a mai spus inspectorul şef. Prima serie de elevi ai şcolii număra 32 de ofiţeri şi 220 de subofiţeri.

Peste numai doi ani, Şcoala de plutonieri Oradea Mare s-a contopit cu şcoala de ofiţeri şi plutonieri majori din Bucureşti, sub denumirea de Şcoala de jandarmi Oradea Mare, care va a pregătit cadre pentru întreg corpul de jandarmi, fiind singura şcoală de acest gen din ţară. În istoricul prezentat, inspectorul a mai amintit de decizia ministerială din anul 1930, prin care s-a stabilit că  Inspectoratul şcolilor de jandarmi rurale cu sediul la Oradea va cuprinde: Şcoala specială pentru ofiţeri şi şefi de secţie cu sediul în Oradea; Şcoala de ofiţeri de poliţie cu sediul în Oradea; Şcoala de aspiranţi cu sediul în Oradea.

După cel de-al doilea război mondial, Şcoala de la Oradea  avea în compunere: Şcoala Ofiţeri de Poliţie şi Şcoala de subofiţeri jandarmi, conform Deciziei ministeriale nr. 407 din 23 mai 1945. În urma înfiinţării Secretariatului General pentru Trupe al M.A.I. în Şcoala din Oradea se vor pregăti subofiţeri grăniceri şi subofiţeri jandarmi Din anul 1958 Şcoala de Jandarmi  devine Centrul Şcolar Ofiţeri trupe M.A.I., având sarcina de a forma ofiţeri pentru toate structurile M.A.I. „Ultima goarnă” a sunat pentru Şcoala de la Oradea la 23 august 1962, luând fiinţă apoi un Institut Pedagogic, care ulterior a fost transformat în Universitatea Oradea. Flacăra învăţământului militar bihorean a fost preluată şi arde şi azi în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.