Aula Magna a Universității din Oradea a fost plină ieri, de la ora 10.00, când studenții, foștii și actualii profesori și colaboratori ai Facultății de Geografie, Turism și Sport au serbat 55 de ani de la înființarea primelor specializări din cadrul Facultății.

 

La prezidiu au stat rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului Universității, Aurel Căuș, prodecanul Facultății - Paul Dragoș, Ioana Josan – directoarea Departamentului de Geografie și Gheorghe Lucaciu – directorul Departamentului de Educație Fizică. Moderator a fost decanul Alexandru Ilieș.

„Sărbătorim astăzi 55 de ani de la înființarea specializărilor care funcționează în această facultate. Atât Geografia, cât și Turismul sunt departamente care fac cinste Universității din Oradea. Împreună creștem de la an la an, ne putem mândri cu specializări și domenii de doctorat noi, continuăm să ne dezvoltăm în pas cu orașul”, a spus rectorul Constantin Bungău. Președintele Senatului Universității a felicitat, la rândul lui, facultatea pentru performanțele obținute și le-a urat la mulți ani.

După ce prodecanul Paul Dragoș a subliniat că este foarte important și ce s-a întâmplat în cei 55 de ani, decanul Alexandru Ilieș a vorbit despre începuturile facultății, despre întemeietori și profesorii exemplari care și-au pus amprenta asupra instituției și despre performanțele, premiile obținute și lucrările apărute în reviste prestigioase naționale și internaționale.

„Trebuie să ne amintim mereu că în destinul acestei facultăți nu este vorba doar despre repere istorice, ci despre oameni și despre ce au făcut ei. Tot ce s-a întâmplat de la 1964 încoace a avut menirea de a ne asigura prezentul, și celor mai mulți dintre noi, chiar viitorul. Calitatea oricărui demers se măsoară în calitatea efectelor pe care le produce. Toți profesorii își măsoară valoarea prin intermediul valorii absolvenților care trec prin mâinile lor. Peste tot în țară și în străinătate, în instituții importante, la cluburi sportive, sunt oameni care au trecut prin mâinile noastre, iar acest lucru este măsura muncii noastre”, a spus, printre altele, directorul Departamentului de Educație Fizică, Sport şi Kinetoterapie, Gheorghe Lucaciu.      

La finalul evenimentului, au fost sărbătoriți, primind câte o plachetă, o parte dintre fondatorii învățământului geografic și sportiv orădean: Nicolae Josan, Florian Bențe, Ștefan Maroti, Zoltan Pasztai și Vasile Pâncotan.