Situație aproape comică în Bihor. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a fost obligat, printr-o hotărâre a ministrului Educației, să le dea elevilor burse, dar... nu a primit suficienți bani. Mai mult, banii pentru transportul elevilor au dispărut peste noapte din Legea Educației Naționale.

Pentru prima dată în mulți ani, elevii din România vor primi burse sociale și de performanță de la nivel național. Ministerul Finanţelor a alocat bani pentru patru tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.

Bursele erau prevăzute în Legea Educației naționale de mai bine de un deceniu, dar elevii nu le-au primit niciodată pentru că... nu erau bani. Anul acesta s-au prevăzut în buget sume și pentru aceste burse, doar că, după ce li s-a cerut inspectoratelor școlare județene să facă tabele cu numărul de elevi care ar trebui să primească burse, în Bihor cel puțin, sumele alocate nu sunt suficiente.

„Noi oferim asistență tehnică, adică transmitem actele administrative prin care repartizăm sumele defalcate pe cele 101 unități administrativ teritoriale din Bihor. Suma primită pentru burse am împărțit-o pe semestre și nu ajung banii. Este clar că va fi nevoie de o rectificare bugetară. Avem o acoperire de 60%, iar în luna iulie vom face o cerere pentru restul de 40%. Suma minimă a burselor este de 100 de lei, la care se adaugă sumele suplimentare de la fiecare primărie în parte”, a spus inspectorul șef Virgil Blage, într-o conferință de presă organizată vineri, la sediul IȘJ Bihor.

Lege cu goluri

Bursele se acordă lunar, în timpul anului şcolar, cu excepţia bursei de ajutor social, care se plăteşte şi în vacanţe, iar elevii care s-ar putea încadra la două burse trebuie să aleagă una singură. Cele de performanţă se acordă elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor sau concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei ori s-au calificat în loturile pentru competiţii internaţionale. Bursele de merit se acordă elevilor care au media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare sau celor care au obţinut locurile I, II sau III la etape judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor. Bursa de studiu o primesc elevii care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare și care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie egal cu salariul minim pe economie. Bursele de ajutor social sunt pentru elevii orfani sau bolnavi, cei care nu merg la școală în localitatea lor, cei care provin din familii cu un venit mediu lunar mai mic de 50% din salariul minim pe economie. În total, în Bihor vor beneficia de aceste burse peste 27.000 de elevi.

Un alt subiect sensibil pe care Ministerul Educației l-a lăsat în ceață este decontarea transportului elevilor. „Până în 4 noiembrie s-a achitat tot transportul elevilor. Din 5 noiembrie s-a modificat Legea Educației Naționale, Inspectoratul nemaiavând nicio obligație legată de finanțarea lui. A rămas un gol legislativ. Nu se mai precizează nimic despre naveta elevilor. Totuși, Ministerul Educației ne-a trimis o solicitare pentru a trimite o listă cu elevii navetiști. Probabil se caută o soluție”, a spus Rodica Sturz, contabila șefă a IȘJ Bihor.