Aula Magna a Universității din Oradea a fost ieri, de la ora 10.00, gazda decernării titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Richard Sakwa, de la Universitatea din Kent, Marea Britanie. După ceremonie, profesorul le-a vorbit studenților despre noua ordine mondială și pericolul reprezentat de Rusia.

La ceremonie au fost prezenți Cristian Nitoiu – specialist și cercetător specializat pe politica externă a Uniunii Europene și Rusiei, profesor la Loughborough University din Londra, șeful senatului Universității din Oradea – Aurel Căuș, prorectorul responsabil cu managementul cercetării și relațiilor internaționale – Eugen Macocian și decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea – Ioan Horga.

Acesta din urmă a spus, în cadrul Laudatio, că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Richard Sakwa nu este doar un gest de respect ci și o oportunitate pentru a avea o colaborare cu o personalitate a lumii cercetătorilor, specializată în istoria Europei de Est.

Momentul acordării titlului a fost unul deosebit și datorită corului Facultății de Arte, departamentul de Muzică, dirijat de Carmen Rus.

Trei decenii de neîmpliniri

În conferința ținută după primirea titlului, Richard Sakwa a vorbit cu pasiune despre cum vede el lumea, despre așteptările și targeturile politicii internaționale, despre rolul diplomației, despre Brexit și amenințarea Rusiei.

„Suntem la câteva zile de la serbarea momentului istoric al Căderii Zidului Berlinului, și după cei 30 de ani de la acel eveniment, este un moment bun să ne gândim ce s-a întâmplat în toată această perioadă. În mod cert, raportat la așteptările pe care le-am avut atunci, ce s-a întâmplat în aceste trei decenii, reprezintă un eșec iar multe din nerealizări rămân înscrise în agenda noastră, a tuturor. Anii lungi de comunism în care s-a făcut sistematic și programat în aceste țări o deformare a tot ce se întâmpla în Vest au fost un bagaj pe care, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, multe țări l-au dus cu ele. Aceste teme revin ciclic sub diferite forme, culminând cu întoarcerea la trecut. La ce trecut, aș întreba eu? În același registru și vesticii văd în aceste lucruri o întoarcere spre „șmecheria” tipică regimurilor comuniste. Climatul acesta de neîncredere reciprocă este speculat de Rusia. Solidaritatea europeană și națională este subminată și mai mult prin finanțarea conservatorismului și extremismului care au dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Targetul lor a fost de la început radicalizarea și individualismul în locul solidarității. Suntem mai aproape de un război nuclear decât eram în anii 90 și chiar decât în timpul comunismului. Ne mutăm într-un nou ciclu de 30 de ani care nu cred că va fi opus celui care a trecut de la căderea comunismului, ci va fi o continuare a lui. Marea Britanie poate va pleca din Uniunea Europeană dar nu are cum să plece din Europa. Împărtășim o istorie și o cultură comună iar asta nu se va termina cu Brexitul. Cred însă că Uniunea Europeană trebuie să devină și un proiect social, nu doar unul tehnic. Altfel, este posibil ca după ce vor trece alte trei decenii să ne găsim în aceeași situație în care eram după 1989, cu aceeași agendă și aceleași probleme de rezolvat”, a spus, printre altele, profesorul Richard Sakwa.

Expert în politica contemporană a Rusiei, Richard Sakwa a fost lector la Universitățile din Essex și California, Santa Cruz, înainte să devină profesor la Universitatea din Kent, Marea Britanie. Cele mai recente lucrări publicate sunt „Russia Against the Rest: The Post-Cold War Crisis of World Order” (Cambridge University Press, 2017), „The Crisis of Russian Democracy: The Dual State, Factionalism, and the Medvedev Succession” (Cambridge University Press, 2011), „Putin and the Oligarch: The Khodorkovsky-Yukos Affair” (I. B. Tauris, 2014), „Putin Redux: Power and Contradiction in Contemporary Russia” (Routledge, 2014) și „Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands” (I. B. Tauris, 2014).

Evenimentul a făcut parte din Conferința internațională cu tema „Regional Development at the Borders of the European Union”, în cadrul modulului european Jean Monnet „Development of the Border Regions in Central and Eastern Europe countries”, coordonat de lectorul univ. dr. Florentina Chirodea. Aceasta a abordat subiectul modernizării și dezvoltării regiunilor de frontieră din Europa Centrală și de Est, zone în care factorii istorici, socio-economici și geopolitici sunt determinanți în procesul de dezvoltare, în timp ce migrația populației și a forței de muncă reprezintă un fenomen îngrijorător.