Clubul Copiilor Marghita – cercul de Pictură/Grafică și Asociația Culturală Art Flora din Oradea au ajuns la cea de-a VI-a ediţie, prin organizarea și desfășurarea proiectului expozițional „Alegoria naturii”.

 

În cadrul proiectului, au fost cuprinse activități artistice, educaționale şi relaxante, în tabăra de pictură de la Boga din Munții Apuseni și expoziția cu vernisaj de la Casa de Cultură din Marghita.

„Scopul acestui proiect este de a dezvolta abilități creative, de noi atitudini, de a descoperi natura în mediul ei natural, de a socializa și aceea de a practica acțiuni responsabile, creative și independent”, declară Florina Silvia Iepure,  profesor coordonator.

De ce o tabără de creativitate în mijlocul naturii?

„Dacă la bazele creativității din orice domeniu se află «natura», artele plastice operează cu motive și simboluri din natură, natura fiind punctul de pornire în clădirea unor «noi universuri de interpretare artistică și creativitate continuă». Toate acestea contribuie la o dezvoltare vie și armonioasă a personalității elevului”, menţionează prof. Florina Iepure.

Temele propuse în acest an au fost: Copacul cântător, Spectacol în poieniță şi Portretul naturii (Portrete în natură, portret din piatră etc.)

Elevii au făcut schițe, inspirați de propria originalitate a ideilor, de povești, poezii și picturi mitologice. Schițele transpuse pe pânză au dat naștere unor picturi bogate în elemente compoziționale și o cromatică expresivă, plină de originalitate. În compozițiile plastice au folosit simboluri din natură, care devin centre de interes principale, detaliate în urma unei observații atente a formelor din natură. Spațiul  de desfășurare a creativității a fost bine organizat, cu o atmosferă prielnică și materiale de lucru profesionale (șevalete, culori, pensule, palete de pictură, spray-uri, creioane, carioci, albume etc.). Libertatea de mișcare, a spațiului larg din împrejurimi, i-a ademenit pe micii artiști, astfel încât șevaletul lor a devenit unul mobil, au pictat lângă râu sau au mers mai aproape de alte forme naturale alese din mijlocul naturii. Tehnicile utilizate au fost în grafică, acrilic sau mixtă (unii elevi au introdus și mușchi sau alte elemente naturale).

Elevii implicați în acest proiect au vârste cuprinse între 8-14 ani şi sunt înscriși la Clubul Copiilor Marghita – cercul de Pictură/Grafică și Asociația Culturală Art Flora din Oradea. Prin creativitate, spirit competitiv, prietenie și multă relaxare, participanții implicați la ediția de anul acesta au fost: Zsofia Barabas, Gabriela Blidar, Cătălin Bozga, Estela Duma, Melitta Costin, Ana Costruț, Maria Csengeri, Amelia Gal, Vlad Pop, Sofia Vușcan și Ana Floruncuț. Profesor coordonator: Florina Silvia Iepure.

Expoziția a fost deschisă publicului în perioada 1 octombrie –20 noiembrie, la Casa de Cultură din Marghita.