Elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au amenajat, la finalul săptămânii trecute, un spațiu eco în curtea școlii. Profesorii speră să îi atragă pe tineri spre acest domeniu.

Deși a început cu o singură zi, activitatea nu trebuie tratată ca un eveniment izolat. „Ea acționează ca o trambulină pentru acțiuni pe termen lung care au capacitatea de a transforma școala și comunitatea. Evenimentul a făcut parte din calendarul demersurilor „verzi” și toate activitățile de acest tip converg spre atingerea unui obiectiv dintr-un proiect Erasmus+”, spune profesoara dr. Carmen Chira, coordonatoarea proiectului.

De un real sprijin în implementarea acțiunii a fost inginerul peisagist Kleszken Timea, fostă lăzăristă, absolventă a Facultății de Horticultură și Silvicultură din cadrul USANVB Timișoara, care a remarcat: „Este foarte impotant să existe zone verzi și colorate în școli. Tinerii au plantat împreună, au realizat ceva frumos pentru ei și colegii lor, de fapt au desfășurat și o activitate de voluntariat care sper să se continue cu asigurarea întreținerii acestui spațiu verde nou creat. Prezența în curtea școlii a unei game variate de plante etichetate îi va aduce pe elevi mai aproape de natură și le va oferi prilejul de a le cunoaște mai bine proprietățile farmaceutice, culinare și de wellbeing”.

La nivelul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” s-a înființat o echipă „verde”, care a elaborat un set de măsuri specifice pentru promovarea unui comportament responsabil față de mediu.

„Ne-am gândit la selectarea diferențiată a materialelor reciclabile, reducerea utilizării hârtiei și a materialelor plastice, „adoptarea” unui parc din oraș și a unui segment din malul Crișului Repede spre a fi îngrijit de elevii liceului, creșterea numărului elevilor care vor veni la școală cu bicicleta, trotineta sau pe jos”, spune și profesoara Carmen Bubela (responsabil eco).  

Directoarea Mihaela Băguț susține că speră că elevii vor îndrăgi noul spațiul verde și că îi va ajuta să pătrundă în tainele utilizării plantelor cu proprietăți terapeutice și culinare.