Sărbătorită în fiecare an pe data de 26 septembrie, începând cu anul 2001, Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată și în acest an cu multă bucurie, încântare și interes de către elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.

Bonjour, Hallo, Olá, Ciao, Ahoj! - acesta a fost mesajul pe care elevii l-au transmis în cadrul activităților desfășurate în săptămâna care a trecut. Mici și mari, elevii și-au dat mâna, pentru a marca importanța cunoașterii și învățării limbilor străine. Accentul a fost pus și de această dată pe diversitatea lingvistică și culturală din Europa, și pe dezvoltarea unor abilități de comunicare eficientă între oameni.

O parte dintre elevi au participat la o activitate desfășurată sub formă de prezentare și dezbatere în limba engleză, pe Zoom, împreună cu elevi și profesori de la școlile partenere din Bulgaria, Italia, Letonia și Polonia. Elevii s-au prezentat și și-au exprimat opiniile în legătură cu un nou proiect Erasmus.

Copiii din ciclul primar au creat lap bookuri despre diverse țări europene și cuvinte specifice limbii respective. Au vorbit liber, iar activitatea a avut un feedback pozitiv. Alți elevi au dat viață unor personaje, precum: Don Quijote, Pippi Sosetica, Motanul Încălțat, Scufiță roșie sau Heidi din literatura europeană. Copiii au creat costume, s-au deghizat și au prezentat personajul în limba engleză, exemplificând însă și limba maternă a personajului. La nivel gimnazial și liceal, elevii au prezentat diverse țări europene, cu accent pe diversitatea lingvistică și culturală, sub forma unor proiecte individuale sau în echipă, au participat la jocuri Kahoot, au participat la clubul de lectură organizat de Facultatea de Litere și au dezbătut mesajul unor melodii europene.

Vânătoarea de comori a fost bine primită atât în rândul elevilor de liceu, care au acceptat provocarea de a parcurge un traseu bine stabilit pe Calea Republicii pentru a găsi bucățile de puzzle care mai apoi să întregească un obiectiv turistic dintr-o tară europeană, cât și în rândul elevilor de gimnaziu, care au fost motivați să răspundă diferitelor provocări cu specific limbilor europene.

Prof. Paula ROITI