Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit vineri, 9 iunie, de la ora 17.00, un regal poetico-muzical de excepție, cu participarea unor poeți contemporani importanți din țări central-europene.

La eveniment au luat parte Peter Gehrisch, Traian Pop Traian (Germania), Jan Rychner (Polonia), Gyorgy Mandics, Serghei Pantsirev (Ungaria) și Gheorghe Vidican (Oradea). Intervențiile muzicale au fost oferite de artiștii Alexandrina Chelu-Schorr și Florin Chelu-Madeva, Raul Silaghi și Carmen Vasile.

Din partea conducerii Universității din Oradea, cuvintele de bun venit au fost rostite de lector univ. dr. Eva Szekely - prodecan al Facultății de Litere care a oferit apoi invitaților mapa jubiliară, „60 de învățământ superior în Oradea, 1963-2023”, iar poetului orădean, Gheorghe Vidican, diploma de excelență pentru recunoașterea meritelor în cariera literară.

Ostilitățile maratonului liric internațional au fost gestionate de Gyorgy Mandics și Gheorghe Vidican, Mandics fiind traducătorul, atât în română, cât și în maghiară, a celor prezenți la maraton. Poetul orădean Gheorghe Vidican a beneficiat din plin de prietenia cu Gyorgy Mandics, fiindu-i traduse în limba maghiară două dintre volumele sale „Aspru sângele meu” și „Suburbiile fricii”.

La acest maraton liric au fost prezenți și elevi din clasa specială cu predare în limba germană a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, care, printr-o elevă, i-a conferit, din partea instituției, poetului Gheorghe Vidican (absolvent al promoției 1972 a instituției de învățământ) Medalia Jubiliară „Emanuil Gojdu-1919” cu ocazia apropiatului dublu jubileu: 70 de viață și 55 de ani de la debutul literar.

În încheierea serii lirice, poetul gazdă a citit un consistent laudatium despre viața și opera academicianului maghiar (născut la Timișoara) Gyorgy Mandics.

Evenimentul este parte a unui maraton cultural „Babilon literar”, pe intinerariul Budapesta-Oradea-Veszprem, inițiat de academicianul Gyorgy Mandics.