Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea este implicat, în intervalul 2019-2020, în două proiecte de mobilitate europeană de tip Erasmus+ împreună cu alte instituţii de învăţământ din mai multe state europene.

Primul dintre aceste proiecte Erasmus+ poartă numele de „European citizenship – cultural, historical, economic, lingual, and political dimensions” („Cetăţenia europeană – dimensiuni culturale, istorice, economice, lingvistice şi politice”). Instituţiile partenere sunt: UbboEmmius Gymnasium din Leer, Germania, IES Bahia de Almeria din Spania, Istituto Comprensivo G. Melodia din Noto, Italia, Agrupamento de Escolas D. Joao II din Caldas da Rainha, Portugalia și Arsakeio Gymnasium din Salonic, Grecia.

Prima mobilitate a avut loc în Portugalia, Caldas da Rainha, în perioada 10 – 16 noiembrie 2019. Țara noastră a fost reprezentată de profesorii Estera Chelariu (coordonator proiect) și Călin Dragoș (membru în echipa de proiect) și de elevii Raul Buliga, Daria Călin, Vlad Duma, Giulia Filac, Vlad Munteanu și Iulia Purtan.

În timpul celor 5 zile de activități, elevii au lucrat în echipe internaționale, cu colegi din Italia, Portugalia, Germania, Grecia, Spania. Temele au fost diverse și au căutat elemente, fire comune tuturor țărilor participante în proiect: de la rute comerciale străvechi și moderne la personalități originare dintr-o țară care s-au remarcat, în diverse domenii, în alte țări în care s-au stabilit. Rezultatele muncii elevilor s-au concretizat, printre altele, în broșuri, hărți (electronice sau manuale), prezentări powerpoint, postere, filmulețe. De remarcat a fost diversitatea aplicațiilor, instrumentelor web folosite de copii în realizarea sarcinilor trasate (prezi, padlet, etc).

Cel de-al doilea proiect Erasmus poartă numele de „Europe Culture Hunt” („În căutarea comorilor culturale europene”) şi a fost iniţiat sub forma unui proiect eTwinning în 2018, omagiind Anul European al Patrimoniului Cultural, transformat într-un proiect Erasmus+ propriu-zis. Partenere sunt școli din România, Italia, Spania, Polonia și Turcia (două școli).

Acest parteneriat strategic a debutat pe 9 decembrie 2019  cu mobilitatea din Somma Lombardo, Italia. Colegiul Național „Iosif Vulcan” a fost reprezentat de profesoarele Estera Chelariu (coordonatoarea proiectului) și Dana Mihincău (membră în echipa de proiect) și de elevele Luana Birău, Iris Iepure, Oana Mateaș și Miruna Popa

Tema primei mobilități a fost „Our countries” (steag, imn, capitale, elemente de geografie și expresii uzuale). Acestea au fost întregite de activități dedicate lui Leonardo Da Vinci, la 500 de ani de la moartea lui: informare (vizita la Castelul Sforza-Milano) si aplicare (biografia, arta, invenții, personalități asemănătoare din țările participante).