Două echipe a câte doi studenți, reprezentând guvernul și opoziția au dezbătut, la sfârșitul lunii martie, moțiunea „Libertatea presei ar trebui restricționată în vederea limitării dezinformării”.

Organizatorii au dorit să atragă atenția asupra rolului important pe care îl are presa în menținerea și consolidarea democrației la nivel național și european. Prin această dezbatere tinerii participanți au propus diverse alternative pentru ridicarea standardelor din presa scrisă și a buletinelor de știri televizate. În cadrul discursurilor au fost abordate teme conexe fundamentale pentru o democrație funcțională precum libertatea de exprimare, pluralitatea opiniilor, precum și rolul sistemului de educație. În urma susținerii discursurilor, publicul a avut ocazia de a adresa întrebări celor două echipe. În urma reflectării asupra poziției și argumentelor exprimate de ambele părți publicul a votat câștigătorul. A câștigat echipa opoziției, moțiunea fiind respinsă.

Această serie de evenimente are un rol aparte și în contextul anului curent, declarat Anul european al competențelor. Astfel, dezbaterile oferă un cadru excelent participanților pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare, vorbit în public și livrarea unui discurs convingător, competențe deosebit de valoroase în societate și în carieră. Seria dezbaterilor publice organizată de centrul Europe Direct Oradea, Fundația Comunitară Oradea și Oradea Debate Society va continua pe parcursul anului. Mai multe detalii puteți afla pe pagina de Facebook și pagina web a Europe Direct Oradea.