Utilizarea internetului nu presupune doar reel-uri și meme-uri care nu transmit mare lucru. Acest lucru a stat la baza unui proiect independent lansat de patru tineri din Oradea.

 

Prieteni încă din liceu, aceștia au stat de vorbă despre cum pot ajuta liceenii din România să învețe nu doar pentru Bacalaureat, ci și pentru o cultură vie, care să-i însoțească toată viața. Și au găsit o metodă care nu presupune plata unor meditații costisitoare și, uneori, greu de accesat. Crearea unei platforme online, pe care au numit-o BioTop Academy, și care presupune abonarea pentru conținut educațional.

Dorind să le ofere adolescenților o alternativă reală de a folosi internetul în avantajul lor, platforma include lecții explicate la tablă într-un stil clar, logic și structurat. Conținutul acoperă nu doar materia de Bacalaureat, ci îi ajută pe elevi să evite greșelile frecvente și să înțeleagă conceptele în profunzime. Totodată, în curând, platforma va include și alte funcții interactive, cum ar fi întâlniri săptămânale pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat.

Evident, aceste lucruri nu au pretenția de a intra prin osmoză în mintea liceenilor – ele implică un efort comun, făcut atât de inițiatorii platformei, cât și de cei care vor susține examenele la final de liceu.

Proiectul are și o componentă caritabilă, în sensul că, pe baza unor documente justificative, elevii de liceu care sunt membri ai unor familii cu venituri mici, care trăiesc cu boli cronice sau care sunt orfani de cel puțin un părinte, au acces gratuit la platformă. Criteriile sunt afișate în detaliu pe site-ul platformei. De asemenea, tinerii își propun să colaboreze cu diverse ONG-uri pentru a susține familii nevoiașe.

„Există atât de mulți adolescenți care își doresc să depășească barierele situației lor și, totuși, nu pot întotdeauna din cauza responsabilităților suplimentare pe care le au. Totul, ca să își susțină familiile. Și atunci ne propunem să venim în întâmpinarea lor: vizionarea gratuită a videoclipurilor cu lecțiile explicate la tablă oferă flexibilitatea de care ei au nevoie. La orice oră, și oriunde s-ar afla, ei pot să învețe cu omul care prezintă lecția, dar și cu pixul și foaia alături”, explică membrii echipei.

Fiecare membru al echipei este pasionat de domeniul în care contribuie la platformă: Oliviu Marian, reprezentantul proiectului, este student în an terminal la facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și susține lecțiile de biologie umană într-un stil structurat și plin de energie; Joshua Patrick Biro, fost olimpic național și absolvent de Istorie, structurează materia pentru Bacalaureat într-un mod logic și atractiv; Adrian Mateaș, absolvent al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca, explică noțiunile din chimia organică astfel încât să devină accesibile; Sergiu-Ioan Maioru, absolvent de Informatică la Universitatea din Oradea, este programatorul platformei și asigură funcționarea tehnică a site-ului.

Un alt aspect la care s-au gândit aceștia a fost dorința de a învinge promovarea superficialității și repetarea șabloanelor în învățare.

„Cu superficialitatea nu faci compromisuri atunci când înveți, chiar dacă pare calea cea mai ușoară. Nu ai cum să înveți despre secretele succesului în zece pași simpli și nici să crezi că un volum de informații precum cel necesar pentru Bacalaureat se va fixa peste noapte. De aceea, am pregătit și videoclipuri despre concepte și abilități de viață care rămân și după Bacalaureat. Ce înseamnă să câștigi și ce înseamnă să pierzi într-o competiție; ce înseamnă modestia îmbinată cu demnitatea; de ce e important să știm diferența dintre corelație și cauzalitate, dar și multe altele”, spune  Joshua Biro.

Cert este că utilizarea acestei platforme urmărește un echilibru între accesibilitate, inovație și perseverență, cu costuri mai reduse decât meditațiile clasice. Toate acestea, într-o conlucrare pentru succesul și liniștea elevilor.