Municipalitatea orădeană a definitivat tipărirea manualului de istorie a orașului, care va fi predat, opţional, elevilor de clasa a VII-a. Pe lângă cele 2.000 de exemplare ale cărţii „Călători prin istoria oraşului”, au fost tipărite 2.000 de exemplare din caietul de lucru aferent.

 

Tipărirea acestei cărţi de istorie a oraşului Oradea pentru clasa a VII-a face parte din evenimentele finanțate din bugetul local şi organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

„Acest demers al Primăriei Oradea vine în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a tinerei generaţii, mai precis în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a istoriei propriului oraş, a propriilor rădăcini. Aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”. În această perioadă, în care cetăţeni români care nu s-au născut în Oradea, dar şi străinii din afara graniţelor României se arată interesaţi de patrimonial cultural al oraşului, de istoria oraşului Oradea, acest demers al municipalităţii este unul firesc şi necesar”, menţionează primăria Oradea într-un comunicat de presă. Manualul cuprinde informaţii cu privire la formarea, dezvoltarea  şi evoluţia oraşului Oradea de-a lungul timpului.

Manualul a fost realizat de Editura Treira. Potrivit municipalităţii, costurile realizării acestor manuale, respectiv a celor 2.000 de cărţi şi 2.000 de caiete de lucru, au fost de 44.310 lei cu TVA inclus, suma incluzând operaţiunile de machetare, imprimare, termolipire, ambalare şi livrare.

Până în acest moment, au fost transmise către școlile din Oradea, prin Inspectoratul Școlar Bihor, 1.200 de cărți „Călători prin istoria orașului” și 1.200 caiete de lucru.

Primăria Oradea precizează că două - trei exemplare vor merge către Biblioteca Județeană, către Biblioteca Universității Oradea și către Biblioteca Casei Corpului Didactic.

„Au fost anunțate toate unitățile de învățământ din Oradea în care funcționează clasa a VII-a secția română, secția maghiară și secția germană. Distribuirea este în curs și continuă până la sfârșitul săptămânii viitoare. Unele unități de învățământ au optat ca istoria orașului Oradea să devină disciplină opțională, fiind predată o oră pe săptămână, oră care intră în norma profesorului de istorie. În celelalte școli în care nu s-a reușit să se introducă ca disciplină opțională pentru anul școlar 2018 – 2019, profesorii de istorie vor preda această disciplină în cadrul unui cerc de istorie. La cercul de istorie, munca profesorului este voluntară. În cazul în care vor exista solicitări suplimentare pentru cercurile de istorie, profesorul respectiv va putea solicita manuale și caiete în plus”, a menţionat prof. dr Elena Cristina Marian, inspector de istorie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Autorii manualului de istorie a oraşului „Călători prin istoria orașului” sunt: prof. dr. Elisaveta Roșu, prof. dr. Elena Cristina Marian, prof. Antonia Silaghi, prof. Ramona Iștoc. Consultanții științifici ai manualului de istorie sunt: prof. univ. Gabriel Moisa, prof univ. dr. Sorin Șipoș, prof.univ.dr. Aurel Chiriac, lect. univ. dr. Radu Românașu.