Elevii de liceu din toată țara se pot înscrie, până la 31 martie, în competiția națională Problema Solvenda Romania, un concurs unic de soluționare a studiilor de caz istorice, ajuns la cea de-a 10-a ediție. Finala va avea loc în 24 mai, la Cluj-Napoca.

Concursul este destinat echipelor de liceeni formate din trei membri, alături de un profesor îndrumător. Aceștia își vor putea testa creativitatea și gândirea critică, analizând conflicte istorice majore și imaginând scenarii alternative. Anul trecut, elevii au studiat Incidentul Fashoda și s-au pus în pielea ministrului francez de externe Théophile Delcassé, creând scenarii de tip „ce s-ar fi întâmplat dacă...”.
Problema Solvenda Romania își propune să îmbogățească cunoștințele elevilor, să îi familiarizeze cu metodele de rezolvare a problemelor și să le dezvolte abilități esențiale de lucru în echipă, argumentare și prezentare. Competiția se va desfășura atât în limba română, cât și în limba maghiară, cu traducere simultană asigurată de organizatori.
Va avea patru etape: înscrierea până în 31 martie, pregătirea online între 1 și 22 aprilie, preselecția online în perioada 1-10 mai, iar semifinalele și finala pe 24 mai, la Cluj-Napoca. După înscriere, participanții vor urma un training online despre metodele de analiză a studiilor de caz, iar în preselecție vor avea de rezolvat o problemă istorică. Cele mai bune 12 echipe (6 române și 6 maghiare) vor ajunge în semifinală. Aceasta, împreună cu finala, va avea loc (în aceeași zi) la Cluj-Napoca, unde echipele vor prezenta soluția unui studiu de caz istoric în fața unui juriu profesionist. Cele mai bune echipe vor fi premiate.
Problema Solvenda Romania este organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC), Universitatea Sapientia și Case Solvers. Mai multe detalii despre concurs pot fi găsite pe Facebook la problemasolvendaromania sau pe site-ul mcc.ro.