Al doilea an consecutiv, Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta (director prof. Florentina Galea), urcă pe podiumul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Anul acesta, Andrei a pășit pe cea mai înaltă treaptă - „Locul I”, fiind laureat la nivel național cu „Premiul I” pentru poezie, în cadrul Concursului de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play” - Ediția XXIII (2023).

Poezia „Lacrimi de Aur” semnată de Andrei Ovidiu Petrache este creația lirică înscrisă anul acesta de profesoara Roxana Ilieș în concursul organizat, la nivel național, de Departamentul Educație Olimpică, Sport Școlar și Universitar al Academiei Olimpice Române din cadrul COSR, în parteneriat cu Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

Poemul elevului salontan este o odă adusă pugilistului olimpic ucrainean Maksym Galinichev, medaliat cu aur la Campionatele Europene de Box pentru Tineret (2018), care a murit pe front în războiul cu Rusia, în timp ce era înrolat într-o brigadă a Armatei Ucrainei din regiunea Luhansk.

Vineri, 24 noiembrie 2023, la București, la Casa Olimpică a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, elevul Andrei Ovidiu Petrache a primit Premiul I, pe țară, din partea juriului Concursului național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play”, la secțiunea „Poezie, categoria 15-18 ani”.

Premiul i-a fost acordat de Simona Amânar (Director al Academiei Olimpice Române - AOR) și de Mina-Maria Rusu (inspector general de Limba și literatura română și consilier superior la Ministerul Educației).

La festivitatea de decernare a premiilor și diplomelor, organizată de Departamentul Educație Olimpică, Sport Școlar și Universitar al AOR din cadrul COSR, Andrei a fost însoțit de Roxana Ilieș, profesoara sa de Limba și literatura română din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. Prof. Roxana Ilieș a primit Premiul de Excelență din partea Prof. Univ. Dr. Mina-Maria Rusu - Președinta comisiei de jurizare.

Comitetul de decernare a premiilor a fost format din sportivele olimpice Simona Amânar și Andreea Răducan, alături de Prof. Univ. Dr. Mina-Maria Rusu. Din județul Bihor a mai urcat pe podiumul național de premiere, alături de Andrei Ovidiu Petrache (Premiul I la secțiunea „Poezie”, 15-18 ani) de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta, eleva Giulia Tanco (Premiul I la secțiunea „Cronică-Reportaj”, 11-14 ani), de la Liceul teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, coordonată de prof Ana Morong. Pe a treia treaptă a podiumului a urcat elevul Horia Poenaru (Premiul III la secțiunea „Proză”, 7-10 ani), de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, coordonat de prof. Gabriela Lucaciu Codorean. Eleva Iulia Călina Brîndaș de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, coordonată de prof. Mihaela Fildan,  a obținut Mențiune I la secțiunea „Proză”, 15-18 ani. 

Anul trecut, în cadrul Ediției a XXII-a, juriul Concursului național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play” a remarcat talentul elevului Andrei Ovidiu Petrache care, îndrumat de prof. Roxana Ilieș, a primit din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român „Premiul III”, la nivel național, cu poezia „Mâna sufletului meu”. Andrei a fost premiat în anul 2022 alături de alți doi elevi orădeni care au reprezentat județul Bihor la secțiunea „Proză”, sub coordonarea profesoarei Gabriela Codorean de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea: Ana Daria Osiceanu (titlul lucrării: „Cursul de înot") și Horia Poenaru (titlul lucrării: „O mână de ajutor"). Creațiile lor au fost publicate în Buletinul Informativ al AOR și al COSR - „Spirit Olimpic” - ediția nr. 55 din 2022, urmând ca în ediția de anul acesta să fie publicate și creațiile literare ale elevilor bihoreni premiate la nivel național, vineri, 24 noiembrie 2023, la București.

 

1_Andrei Petrache_Simona Amanar_Roxana Ilies_Premiul I_COSR.jpg

2_Andrei Ovidiu Petrache_Premiul I_COSR.jpg

3_Andrei Ovidiu Petrache_Roxana_Ilies_Premiul I_COSR.jpg

4_ Maksym Galinichev.jpg