La Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș s-a desfășurat, în perioada 27 iunie-1 iulie, prima ediție a Proiectului județean cu participare internațională intitulat „Școala de Vară – Școală pentru comunitate”, coordonatoare fiind profesoarele Daniela Rada și Rodica Hele.

 

Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Municipiului Beiuș, asociațiile „Orizonturi noi carpatine” din Poroskovo (Ucraina), „Dor de vatră” Hunedoara și „Avram Iancu” Beiuș, 11 școli din Bihor și Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni (Ilfov). La reușita Școlii de Vară de la Beiuș au contribuit și câțiva sponsori, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” amintind: Asociația de părinți a unității de învățământ organizatoare, cadre didactice ale școlii, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Fundația „Mărgărit”, doamna Anca Degău și SC Divin Garden SRL Beiuș.

Profesoara Daniela Rada, directoarea școlii inițiatoare, ne-a oferit și alte detalii despre eveniment, precizând, totodată, obiectivele pe care organizatorii și le-au propus:

„Pot să vă spun că au participat 130 de copii, atât din școala noastră, cât și din alte școli. Între aceștia, am avut un grup de 14 copii din localitatea Poroskovo (Ucraina), care se găsesc la noi în oraș, fiind refugiați din pricina războiului, precum și doi copii din Statele Unite ale Americii aflați în vacanță la bunici și care, auzind de proiectul nostru, au venit cu drag să participe alături de copiii noștri. Copiii au fost organizați în grupuri de lucru și asistați de profesori voluntari, cadre didactice ale școlii noastre și ale școlilor partenere.

Folosind metode specifice educației nonformale, proiectul propus a oferit un spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber în mod creativ și plăcut, creând oportunități de implicare a copiilor în activități care să le contureze competențe de comunicare, socializare, într-un grup, dar și să le dezvolte spiritul civic și, desigur, distracție pentru o vacanță de neuitat. Programul nostru a avut în vedere și creșterea încrederii părinților în instituția noastră școlară, precum și o bună colaborare și implicare a acestora în sprijinirea activităților curriculare și extracurriculare. Pot să afirm cu încredere că a fost o experiență unică, în care copiii au îmbinat distracția cu învățarea și cu dezvoltarea personală˝.

Cât îi privește pe copii, aceștia au fost încântați de oferta variată de activități la care au putut lua parte, ofertă care a îmbinat recreerea și distracția cu învățarea. Astfel, pe parcursul a cinci zile, programul Școlii de Vară a cuprins: dans modern, majorete, karaoke, actorie, artizanat, artă decorativă, quilling, origami, ateliere de pictură, muzică sau limbi străine (engleză și franceză), educație pentru sănătate, jocuri sportive, practici ecologice, arta comunicării, jocuri matematice, precum și o vizită la Muzeul Municipal Beiuș.

Concluziile celei dintâi ediții a evenimentului intitulat „Școala de Vară – Școală pentru comunitate” au fost prezentate vineri, 1 iulie, în cadrul ultimei activități din program, masa rotundă „Jurnalul Școlii de Vară”. În sala de sport a școlii, copiii participanți și-au spus părerile despre activitatea de la Beiuș și au primit diplome și cadouri adecvate vârstei lor.