În anul școlar 2022-2023, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș a finalizat două proiecte Erasmus+, Acțiunea cheie 1 - proiecte de mobilitate.

Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” se înscrie printre unitățile de învățământ beiușene care, după cum preciza directoarea Adina Cioloș, „în cadrul Acreditării Erasmus+, organizează și implementează, an de an, mobilități de formare profesională prin care susține atât elevii, cât și cadrele didactice ale școlii să călătorească pentru a învăța în străinătate, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp. Considerăm acest demers ca fiind o experiență cu foarte multe beneficii pentru participanți, de la dezvoltare profesională și personală, la avantaje în găsirea unui loc de muncă, respectiv în susținerea carierei didactice”. Totodată, mai sublinia interlocutoarea noastră, participarea la mobilitățile programate în cadrul proiectelor europene „reprezintă o alternativă educațională atractivă pe care școala noastră, implicându-se în programul Erasmus+, o oferă atât elevilor, cât și personalului didactic”.

Conform bilanțului prezentat recent de prof. Adina Cioloș, „în anul școlar 2022-2023, Liceul Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș» Beiuș, în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1 - proiecte de mobilitate, a implementat și a finalizat proiectele intitulate PEDA VET II (domeniul formare profesională care vizează elevii de liceu - profiluri vocaționale) cu referința 2022-1-RO01-KA121-VET-000057845 și proiectul PEDA SCH II (domeniul educație școlară care vizează elevii de gimnaziu) cu referința 2022-1-RO01-KA121-SCH-000055430, al doilea proiect al școlii din cele șapte pe care ne-am propus să le accesăm pe perioada de acreditare până în anul 2027”.

Prin cele două proiecte Erasmus+ au fost organizate mobilități cu durata de o săptămână sau două, în Grecia, organizația de primire fiind Liceul Platon M.E.P.E din orașul Katerini. Prin proiectul PEDA VET II, 25 de elevi de la profilul Pedagogic, calificările Învățător-Educatoare, respectiv Educator-Puericultor și șapte cadre didactice au efectuat stagii de practică la sediul partenerului grec, în timp ce mobilitatea din proiectul PEDA SCH II, la care au participat 18 elevi de gimnaziu și opt cadre didactice, le-a oferit acestora ocazia contactului direct cu sistemul educațional elen, prin derularea unor misiuni de observare.

Beneficiile pentru participanții la cele două proiecte Erasmus+, dar și pentru întreaga comunitate școlară de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș sunt evidente: dobândirea de noi competențe culturale, lingvistice, sociale ori profesionale, precum și completarea listei de parteneri ai școlii cu două instituții de educație elene: Platon M.E.P.E și PRO EUROPEAN EDUCATION M.I.K.E.

La finalul dialogului nostru, directoarea Adina Cioloș a anunțat că Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș va continua să implementeze proiecte europene:

„În anul școlar 2023-2024, cu sprijinul programului Erasmus+, adăugăm ofertei educaționale a școlii proiectele PEDA VET III și PEDA SCH III, în cadrul cărora vom organiza încă 45 de mobilități de formare profesională pentru elevi și șase mobilități de formare prin cursuri structurate pentru profesori, câte trei prin PEDA VET III, respectiv PEDA SCH III”.