După ce luni, 17 decembrie, Ședința de Senat a Universității s-a suspendat pentru că studenții au plecat lâsându-i pe universitari fără cvorum, astăzi, o parte dintre senatori au cerut chiar demisia președintelui Sorin Curilă pe motiv că ar fi refuzat să pună la vot construirea noului cămin. Președintele Senatului susține însă că și el și-ar dori un nou cămin, dar că nu poate încălca legea.

Toți vor același lucru, toți sunt de acord doar că unii țin cu dinții să respecte legea. Pentru Sorin Curilă este mai bine ca în ianuarie să se voteze o hotărâre de Senat care să respecte toate rigorile legii, pentru studenți și o parte dintre profesorii este strigător la cer să nu fii în stare să spui „da” când Primăria vrea să îți construiască, pe banii ei, un cămin în curte.

Contrele au început încă din Ședința de Senat din 17 decembrie când în Aula Magna a fost chiar primarul Ilie Bolojan care a explicat în linii mari cum stă situația.

„În luna octombrie am primit acel contract de parteneriat între Universitate și Primărie privind construirea căminelor. Atunci am atins două aspecte. Primul este acela că noi doar administrăm terenul și statul este proprietar și, al doilea, termenul pe care căminul ne va fi dat în folosință. Am trimis o scrisoare la Primărie și am primit un răspuns cum că devreme ce avem un contract de administrare ne putem da acordul fără alte avize și că termenul va fi de minim 20 de ani. În lege scrie că termenul trebuie să fie exact. Ieri (n.r. luni 17 decembrie) a fost domnul primar la Ședința Senatului. I-am spus că, în conformitate cu legea, trebuie dată o Hotărâre de Guvern pentru teren și a spus că nu este timp pentru că se pierde proiectul. A sugerat un acord din partea forului titular, Ministerul Educației. La punctul doi a spus că s-a stabilit o dată exactă, 20 de ani. Noi am propus să adăugăm niște clauze la acel contract pentru că nu știm ce se va întâmpla cu clădirea după acești ani. O vom putea folosi în continuare drept cămin, va trebui să plătim chirie etc. După plecarea domnului primar mi s-a cerut să supun la vot, dar nu puteam face asta în baza unor discuții. Este cea mai importantă decizie a Senatului în ultimii opt ani. Am explicat că după ce vom avea un material clar vom supune la vot. O vom face în ianuarie când vom avea un material coerent”, a declarat, pentru Crișana, Sorin Curilă.

Unii studenți și cadre didactice nu au fost de acord cu decizia președintelui senatului, așa că au părăsit sala. Rămasă fără cvorum, ședința s-a încheiat.

Pentru că mai erau pe ordinea de zi puncte foarte importante ieri a fost convocată o nouă ședință. Speriat să nu rămână din nou fără cvorum și cu celelalte puncte de pe ordinea de zi nevotate, Sorin Curilă a lăsat discuțiile despre proiect la finalul ședinței.

„Erau puncte importante, metodologiile pentru concursurile posturilor didactice care trebuiau musai aprobate. La final am reluat dezbaterea. Am adus un jurist care a exprimat un punct de vedere competent. Promit că voi lua în considerare toate propunerile făcute în scris și vom veni cu o hotărâre de senat clară și coerentă. Și eu îmi doresc acest proiect dar trebuie făcut pe un cadru legal”, a mai spus Curilă.

Întrebarea cea mai importantă, la care președintele Senatului nu a avut un răspuns pentru că nu este de competența lui, este de ce rectorul Constantin Bungău și echipa din jurul său nu a obținut, într-un an și jumătate de când există aceste discuții, Hotărârea de Guvern necesară pentru terenul pe care ar trebui construit noul cămin.