Din toamna acestui an, Școala Gimnazială Dacia își va deschide porțile pentru elevi sub o nouă înfățișare. Municipalitatea orădeană a anunţat că lucrările de reabilitare termică a unităţii de învăţământ, realizate din fonduri europene, sunt gata în proporţie de 98%.

Proiectul care a avut ca scop creșterea eficienței energetice a școlii a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. „Educația rămâne în continuare o prioritate pentru administrația publică locală orădeană. Ne dorim ca orele să se desfășoare în condiții foarte bune, iar elevii să aibă parte de confort și de un mediu propice pentru actul educațional. Am avut în vedere creșterea eficienței energetice, care vine concomitent cu scăderea cheltuielilor aferente utilităților. Consider că investind în viitorul copiilor, de fapt investim în viitorul comunității. Infrastructura de educație reprezintă un factor esențial al procesului educațional, care are efect direct asupra elevilor”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta.

Lucrările au constat în termoizolarea fațadei, montarea tâmplăriei de PVC, Low E, echipată cu sisteme de închidere reglabile în trepte și cu grile de ventilație, reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică și iluminat prin reabilitarea instalațiilor electrice respectiv înlocuirea tablourilor existente cu echipamente noi performante și fiabile, echipate cu protecții pentru deservirea în siguranță a consumatorilor vitali, precum și înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață: becuri tip LED și instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de prezență.

„A fost modernizat sistemul de încălzire și sistemul de furnizare a apei calde de consum prin înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare și reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic. Totodată, au fost instalate sistemele alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, constând în montarea panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și a recuperatoarelor de căldură care funcționează atât iarna cât și vara. Pentru asigurarea calităţii aerului interior a fost instalat sistemul de climatizare/ventilare/răcire cu chiller cu pompă de căldură aer-apa. Prin proiect a fost realizat și sistemul de automatizare, control şi monitorizare, respectiv sistemul integrat tip BMS (Building Management System), care va gestiona partea de încălzire/răcire, ventilație și iluminat”, precizează municipalitatea orădeană.

Au mai rămas de executat lucrări care constau în măsuri de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, precum și măsuri de creștere a accesului persoanelor cu handicap.

Contractul de execuție a fost încheiat cu asocierea de firme formată din Conpila – lider de asociere şi Inselma, lucrările urmând să fie finalizate în cursul lunii septembrie 2021. Valoarea proiectului este de 8.856.959,30 lei inclusiv TVA. Finanțarea nerambursabilă este de 98%, iar contribuția proprie a municipiului Oradea este de 2% din valoarea eligibilă.