Municipalitatea orădeană a anunţat că lucrările de restaurare a Casei Darvas - La Roche sunt realizate în proporție de 70%, urmând să fie finalizate până în luna aprilie a acestui an.

Lucrările au început în ianuarie 2018 și au în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în acest loc a unui Muzeu Art Nouveau.

Valoarea contractului de execuție este de 4.793.443.71 lei (fără TVA),  respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul este Constructorul Sălard. Finanţarea este asigurată din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020.

Lucrările urmează să fie finalizate până în luna aprilie a acestui an, iar proiectul „Restaurarea Casei Darvas la Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession” se va încheia la 30 august 2020. „În acest interval de timp se vor desfășura mai multe activități privind dotarea cu mobilier, digitizarea spațiului, activități de publicitate, de audit etc. Totodată, Complexul Cultural Muzeul Orașului Oradea se va ocupa de pregătirea spațiului în vederea redării acestuia circuitului turistic”, precizează Primăria Oradea.

În ceea ce privește lucrările exterioare, acestea au constat în: reabilitarea acoperișului prin înlocuirea învelitorii din țiglă, înlocuirea elementelor șarpantei deteriorate din cauza infiltrațiilor de apă, refacerea tencuielilor și zugrăvirea calcanelor, refacerea tencuielor fațadelor din curtea interioară cu materiale poroase pentru asigurarea ventilației naturale a zidăriei, lucrări de reabilitare a fântânii din curte, executarea pardoselii terasei exterioare, montare lift și realizarea probei de funcționare a acestuia.

Lucrările interioare au vizat atât partea de subsol a clădirii, cât și parterul și etajul imobilului. Astfel, la subsol au fost realizate parțial tencuieli la pereți și tavane, s-au continuat lucrările de execuție ale instalațiilor electrice, de încălzire, ventilație și cele sanitare, s-au finalizat pardoselile din gresie și s-au executat lucrările de îmbrăcare a treptelor scării interioare cu gresie,  s-au finalizat lucrările de execuție a pardoselilor.

La parter au fost continuate lucrările de finisaje interioare, se continuă execuția lucrărilor la instalațiile electrice, termice, de ventilație și la cele sanitare, au fost înlocuite roletele vechi cu altele noi, s-au finalizat lucrările de execuție a pardoselilor. La etaj s-au finalizat lucrările de execuție a pardoselilor, inclusiv a terasei, s-au finalizat lucrările de închidere a casei liftului. Prin urmare, la interior, lucrările de rețele termice și instalații de încălzire sunt finalizate, iar lucrările de instalații sanitare sunt realizate în proporție de 80%. La subsol gleturierea este realizată integral , iar vopsitoriile în proporție de 60%. La parter si etaj, lucrările de gletuire sunt finalizate, iar vopsitoriile sunt realizate în proporție de 80%.Montarea corpurilor de iluminat este finalizată integral.

În prezent se lucrează la interior: finisaje (vopsitorii), instalații sanitare (montaj obiecte sanitare), instalații electrice (continuarea montării de aparate), la montarea de corpuri de iluminat.