Municipalitatea orădeană a depus, săptămâna trecută, proiecte în valoare de aproximativ 150 milioane lei, finanţate prin POR, Axa de mobilitate urbană. Proiectele vizează, printre altele, amenajarea de noi parcuri, construirea de poduri peste Crişul Repede, construirea de pasarele pietonale, piste de biciclete şi bretele de ocolire. De asemenea, se doreşte achiziţia a 40 de autobuze hibrid noi.

 

Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că municipalitatea a reuşit să depună, până la expirarea termenului, alte proiecte în valoare de 150 milioane, care însă nu au finanţarea asigurată automat. Mai exact, finanţarea va fi primită doar în cazul în care alte oraşe nu au solicitat fondurile respective.  „Practic astăzi (vineri, 29 martie – n.r.), la ora 12, termenul limită pentru depunerea proiectelor pe Axa 4 de mobilitate urbană s-a împlinit și în aceste zile orașul nostru a mai depus câteva proiecte în valoare de aproape 150 milioane de lei”, a menţionat Mălan în cadrul unei conferinţe de presă.

Unul dintre proiectele depuse de municipalitate săptămâna trecută vizează amenajarea de noi parcuri în zona Ion Bogdan, Soarelui și strada Daliei din Cartierul Grigorescu. Valoarea totală a acestui proiect este de 21,7 milioane lei.

Al doilea proiect privește construirea și amenajarea unei rețele pentru pistele de bicicletă. Pentru realizarea acestei investiţii este nevoie de: construirea unui pod pietonal care va lega Parcul Brătianu de strada Averescu, realizarea unei legături de la strada Averescu până la poarta estică a Cetății Oradea, amenajarea unui culoar pietonal și ciclistic între strada Sovata și strada Tudor Vladimirescu (proiect care presupune construirea unui pod peste Crișul Repede, a unei pasarele peste Aleea Splaiul Crișanei, continuând în fața Colegiului Mihai Viteazul, prin curtea Colegiului Traian Vuia până la strada Tudor Vladimirescu), crearea unui culoar pietonal și a bretelelor de ocolire pe dreapta la intersecția dintre centura orașului și DN79 și realizarea unei pasarele pietonale și ciclistice care pornește de pe malul Peței din zona străzii Traian Blajovici, peste centura orașului. Valoarea acestui proiect este de 58,8 milioane lei.

De asemenea, municipalitatea a depus un proiect care vizează achiziţia a 40 de autobuze hibrid noi, în valoare de 1,66 milioane de lei fiecare.

„Fac precizarea că aceste proiecte sunt proiecte depuse mult peste sumele care au fost alocate orașului Oradea, sunt proiecte depuse în rezervă. Noi mizăm pe faptul că de vreme ce sunt încă destul de multe orașe din România care nici acum, la ani buni după deschiderea perioadei de finanțare, nu au depus nici un proiect, vor rămâne fonduri disponibile și Guvernul va lua, dacă vrea să realizeze absorbție, proiectele care sunt depuse”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

 

Centru de transfer tehnologic

Pe de altă parte, Mircea Mălan a anunţat că în Consiliul Local s-a aprobat participarea orașului la un proiect privind dezvoltarea unui Centru de transfer tehnologic al Universității din Oradea, proiect care urmează să fie depus pe Axa prioritară 1 din cadrul POR. Valoarea totală care poate fi solicitată este de 3 milioane de euro.

„Orașul nostru dorește să se implice în acest proiect în sensul de a asigura cofinanțarea necesară, care este de minimum 50%, și, împreună cu Universitatea, să construim acest Centru de transfer tehnologic, care va avea două scopuri principale: în primul rând acela de a transfera tehnologie de ultimă generație către mediul de afaceri local, pentru a veni în sprijinul acestuia, al doilea obiectiv este acela de a asigura condiții pentru ca studenții de la Universitatea din Oradea să poată să își dezvolte abilitățile pe aceste aparaturi de ultimă generație, astfel încât cunoștințele dobândite în acest fel să îi ajute să-și găsească cât mai rapid un loc de muncă, având o calificare superioară”, a menţionat viceprimarul Mircea Mălan.

Mai exact, proiectul propune construirea unui imobil (parter+etaj) de aproximativ 700-800 mp spaţiu util, amenajarea unor linii de sudură cu roboți, achiziționarea a cel puțin unui CNC în cinci axe, un centru cu comandă numeric robotizat, automatizări și programare, o linie de producție cu roboți, producție aditivă de ultimă generație, motoare electrice și inteligență artificială. Cererea de finanțare va fi depusă în 20 aprilie, iar proiectul va fi implementat de o echipă mixtă a Primăriei Oradea și a Universității.

Un alt proiect pe care municipalitatea intenţionează să-l depună în această lună vizează dotarea Centrului Oncologic cu aparatură de înaltă performanță, inclusiv cu aparatură de ultimă generație privind depistarea și diagnosticarea diferitelor forme de cancer. Acest proiect are o valoare de 10 milioane de euro.

Au început lucrările la linia de tramvai

În altă ordine de idei, viceprimarul a anunțat că în 27 martie a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru proiectare și execuție privind „Reamenajarea Grădinii Publice Dealul Ciuperca”, nefiind depusă nicio ofertă în acest sens. În această perioadă vor fi analizate posibilele cauze, urmând ca în zilele următoare să fie republicat anunțul de licitație. De asemenea, Mircea Mălan a mai anunțat că la începutul săptămânii trecute a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la linia de tramvai, lucrările fiind în derulare pe malul Peței, din luna mai urmând a se lucra în intersecția de la capătul Căii Aradului.

În această săptămână vor începe și lucrările la malul stâng al Crișului Repede, ordinul de începere a lucrărilor fiind deja emis. În ceea ce privește reabilitarea Pieței Ferdinand, viceprimarul a precizat că lucrările vor începe în luna aprilie.