Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) în ședința de săptămâna trecută. Printre acestea se află construirea unui parc sportiv pe un teren situat pe strada Căii Ferate, dar și reabilitarea Bisericii romano-catolice Sf. Ladislau din Oradea.

Parohia reformată Velența a solicitat aviz Arhitect Şef pentru un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), în vederea construirii unui parc sportiv pe un teren situat pe strada Căii Ferate nr. 7 D. În prezent terenul este situat în cimitirul evreiesc, dar printr-un studiu istoric s-au adus argumente care arată că includerea terenului în categoria „cimitire istorice” este o eroare materială, care urmează a fi corectată și supusă spre aprobare în prima ședință de consiliu local.

Parcul va cuprinde un teren de minifotbal, o pârtie artificială de schi și o clădire destinată alimentației publice în regim de înălțime parter, plus vestiare și anexe tip containere, aferente parcului. Suprafața terenului este de 10.317 metri pătrați.

Parohia romano-catolică Oraș Nou a solicitat aviz CMUAT pentru reabilitarea Bisericii romano-catolice Sf. Ladislau din Oradea. Lucrările vor consta în realizarea unor intervenții pentru consolidarea și confirmarea zidăriei clădirii, consolidarea șarpantei, reabilitarea finisajelor, tâmplăriilor, înlocuirea pardoselii, înlăturarea finisajelor necorespunzătoare și aplicarea unor finisaje care să elimine fenomenul umezirii și a igrasiei pereților, precum și punerea în valoare a elementelor baroce ale mobilierului.

„Clădirea este considerată ca fiind una reprezentativă pentru arhitectura orădeană de secol XVII şi pentru imaginea centrului urban. Prin urmare, reabilitarea acesteia va face și mai atractivă zona centrală, biserica fiind vizitată anual de numeroși turiști. Punerea în valoare a clădirilor de cult va atrage cu siguranță și mai mulți vizitatori, acestea fiind lăcașuri vechi încărcate de istorie și tradiție”,  a precizat viceprimarul Arina Moș.

Biserica Sf. Ladislau din Oradea este o clădire mononavată, cu turn vestic, fiind imaginea arhitecturală a barocului provincial.

Comisia de urbanism a solicitat detalii suplimentare cu privire la lucrările din zona trotuarului de protecție, care la ora actuală face parte integrantă din pavimentul Pieței Unirii. Acest trotuar urmează să fie desfăcut și reașezat după efectuarea finisajelor specifice împotriva umezirii și igrasiei. În același timp s-a acceptat ideea ca în timpul execuției să se facă un studiu de parament pentru stabilirea cu exactitate a culorii inițiale. S-a avizat, în același timp, şi schimbarea învelitorii cu învelitoare de tablă zincată.

Tot în ședința de săptămâna trecută Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a solicitat aviz de oportunitate pentru construirea unei hale industriale pe un teren situat pe strada Calea Borșului, în suprafață de 26.624 mp. Terenul se află în proprietatea FMZ Development și a fost studiat printr-un PUD aprobat cu HCL 677 din 2008 pentru construirea unui centru comercial. PUD-ul nu a fost implementat, iar acum se dorește construirea unei hale. Prin aviz de oportunitate s-a solicitat elaborarea unui nou PUD, iar pentru stabilirea condițiilor de construire acces la parcela în cauză.