Municipalitatea orădeană a comandat un studiu de fezabilitate pentru regenerare urbană în centrul cartierului Rogerius, realizat de o companie de arhitectură din Olanda, care să devină un model şi pentru celelalte cartiere.

„În oraşul nostru, în ultimii ani, s-au realizat foarte multe investiţii, în multe domenii şi trebuie să continuăm cu lucrurile în detaliu astfel încât nivelul de viaţă şi bunăstare al orădeanului să crească în permanenţă. Având nevoie un urbanism sănătos, am contractat în luna mai acest studiu de fezabilitate, realizat de o companie de arhitectură din Olanda”, a declarat, ieri, viceprimarul Mircea Mălan, adăugând că la firma olandeză lucrează un arhitect orădean, Vincent Babeş. Viceprimarul a mai menţionat că studiul „porneşte de la câteva principii”: nevoia de un spaţiu verde variat, să se adreseze tuturor categoriilor de persoane, tuturor categoriilor de vârstă, să fie spaţii verzi legate între ele, nu doar cu insule de verdeaţă, preponderent în parcuri, legăturile cu zona centrală a cartierului, dar şi cu alte cartiere şi centrul oraşului să fie bine dezvoltate.

„În acest studiu se face o diagnoză, o analiză, a situaţiei existente, şi se propune o viziune de regenerare urbană în perimetrul vizat şi se prezintă instrumente pe termen scurt, mediu şi lung pe care municipalitatea ar trebui să le folosească pentru a ajunge la urbanism sănătos. El presupune un stil de viaţă sănătos - cu posibilitatea de a merge pe jos, cu bicicleta, de a avea un sentiment de siguranţă, dar şi un context şi un mediu sănătos”, a menţionat Mircea Mălan. Zona ce va fi aleasă pentru studiu se află în perimetrul delimitat de Bulevardul Decebal, strada Moldovei, Parcul Olosig şi Liceul Lucian Blaga. În discuţie sunt mai multe variante – zona de lângă Spitalul Municipal, complexul de la intersecţia Bulevardului Dacia cu strada Transilvaniei, zona Liceului Lucian Blaga sau chiar strada Corneliu Coposu. Pentru stabilirea zonei cheie, va fi cerută părerea orădenilor, care vor putea completa un chestionar fie online, fie imprimat la sediul asociaţiilor de proprietari. Studiu comandat companiei olandeze costă municipalitatea orădeană 96.850 de lei, plus TVA, termenul de predare al studiului fiind sfârşitul lunii august.

Soluţiile identificate vor constitui un model şi pentru alte cartiere din municipiu, susţine Primăria Oradea. 

Filmul de prezentare poate fi urmîărit aici: https://posadnl-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/vincent_babes_posadmaxwan_nl/EYIlw-FZc7lDg56Lu4pQu3gB6ix86GjJIUdAQ9epRuHISg?e=6i4db3