Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) a analizat în cadrul ședinței de săptămâna trecută 41 de proiecte complexe, printre care se numără construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte pe str. Moldovei, nr. 9 G, în Cartierul Rogerius.

Firma Novaliment a solicitat aviz Arhitect Șef la faza de oportunitate pentru demolarea parțială a construcției existente pe str. Moldovei, nr. 9 G  și construirea unei clădiri cu funcțiune mixtă, respectiv spații comerciale, sală de fitness, loc de joacă pentru copii și spații pentru birouri în sistem co-working.

Terenul în suprafață de 604 mp este proprietatea firmei, aflându-se în intravilanul municipiului Oradea, în zona de Nord-Vest, la intersecția străzilor Moldovei şi Bârsei.

Pe acest teren este amplasată în prezent o construcție cu funcțiunea de spațiu comercial (fostul magazin alimentar Trei G). Suprafața construită propusă a noii clădiri este de 587 mp, iar suprafața desfășurată de 3.381 mp.

Regimul de înălțime propus este subsol+parter +4 etaje. Subsolul va avea destinația de parcare, la parter vor fi spații comerciale, etajul I - sală de fitness și întreținere corporală, etajul II (spațiu destinat închirierii - activități terțiare) - loc de joacă pentru copii, iar etajele III și IV vor fi destinate spațiilor pentru birouri în sistem co-working.

În ceea ce privește parcarea de la subsol, aceasta va avea 28 de locuri pentru autoturisme, din care un loc pentru persoanele cu dizabilități și 5 locuri de parcare pentru biciclete.

„Comisia a recomandat restudierea volumetriei în raport cu clădirea existentă în apropiere, Școala generală nr. 11, în sensul unei eventuale retrageri a ultimelor trei nivele, cu scopul asigurării iluminării naturale a școlii. În acest scop, proiectantul va elabora un studiu de însorire, care va fi prezentat comisiei la fazele următoare de avizare”, a explicat arhitectul șef al orașului, Radu Fortiș.

Imobilul de pe str. Moldovei, nr. 9 G, este cuprins în limita zonei funcționale, respectiv în zona ansamblurilor independente, dedicate instituțiilor și serviciilor, funcțiunile fiind de tip terțiar, respectiv servicii cu acces public, comerț en detail, administrarea afacerilor.

„Prin proiectul propus în Cartierul Rogerius, va rezulta o clădire care va răspunde atât nevoilor sectorului economic și de afaceri, cât și celor de sport și mișcare, sau de joacă și divertisment pentru cei mici. Așadar, specialiștii comisiei de urbanism au avizat favorabil documentația, considerând că aceasta respectă reglementările urbanistice ale zonei și că investiția este oportună în acest cvartal de locuințe”, a precizat viceprimarul Arina Moș.