Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, ieri, cum va arăta viitoarea Grădină urbană Nufărul, ce va fi amenajată în zona străzii Meiului. Proiectul prevede amenajarea unei grădini botanice, a unui orăşel al copiilor, a unul lac artificial, a unui turn de observaţie de 27 m şi a unei pasarele care leagă Peța și Lotus.

Mircea Mălan a menţionat că studiul de fezabilitate privind amenajarea unei grădini urbane în cartierul Nufărul este aproape finalizat, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local Oradea în şedinţa de săptămâna viitoare. Parcul va fi amenajat pe o suprafață de peste 7 hectare, între actualul parc Salca şi complexul comercial Lotus. În prezent, pe acest amplasament se găseşte un teren degradat, ce urmează să fie preluat de Primăria Oradea.

„Vrem să amenajăm o grădină urbană în aer liber, de o calitate foarte bună, să fie un punct de atracţie pentru orădeni şi pentru cei care ne vizitează oraşul. Practic, se va amenaja un loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiașului existent care face legătura cu Peța. Pe cele 7,6 hectare se va construi o seră propriu-zisă, în care vor funcționa ateliere și laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea Oradea – Facultatea de Biologie, se vor amenaja spații verzi cu vegetație variată. Proiectul presupune, de asemenea, realizarea unei promenade suspendate care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va putea face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară”, a precizat viceprimarul Mircea Mălan. Turnul va avea 27 m înălţime.

Totodată, proiectul prevede amenajarea unei zone destinate celor mici, un Orășel al Copiilor, în care va exista şi un spaţiu închis. Proiectul, estimat la aproximativ 20 de milioane de euro, va avea ca rezultat amenajarea celui mai mare parc din Oradea. Împreună cu parcul Salca şi cu zona sportivă deja amenajată, se va crea o zonă verde de 15 ha. Municipalitatea speră să realizeze această investiţie din fonduri europene, în exerciţiul financiar viitor.