Lucrările la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea - rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței - sunt în grafic, aproximativ 70% din lucrările aferente construcției fiind gata.

„În momentul de față, la pasajele 2, 3 și 4 sunt finalizate radierele, pereții și inclusiv plăcile. Totodată, se lucrează la armarea plăcii de la pasajul 5, aici radierele și o parte din pereți fiind finalizate. De asemenea, se lucrează la radierele de la pasajul 1 și la sudura liniei de tramvai, tronsonul de la podul Dacia spre strada Independenței. Muncitorii lucrează și la drumurile de suprafață, aici fiind montată bordura, urmând ca până la începutul școlii să se finalizeze și straturile de asfalt. În paralel, constructorul lucrează la realizarea liniei de tramvai între Oradea Plaza și strada Independenței, fiind în execuție inclusiv stâlpii pentru susținerea firului de contact al tramvaiului”, precizează Primăria Oradea.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Freyrom, Leko Construct, Metabet CF și Procons Group, iar valoarea contractului este de 85.317.030,33 lei fără TVA (aproximativ 17,1 milioane euro fără TVA). Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

Proiectul este implementat de către Primăria Oradea și face parte din obiectivul de investiții de infrastructură „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Prin realizarea acestor pasaje se dorește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, se are în vedere sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public din Oradea.