Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, în urma evaluării tehnice și financiare a ofertelor depuse, Dumexim a fost desemnat constructorul pentru realizarea lucrărilor de infrastructură pentru parcurile industriale din Aleșd și Beiuș. Compania s-a clasat pe locul I în ambele loturi.

Valoarea ofertei câștigătoare penru proiectarea și execuția proiectului „Înființare parc de specializare inteligentă Aleșd” este de 13.609.082,34 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este opt luni (două luni pentru proiectare și şase luni pentru execuție).

Valoarea ofertei câștigătoare penru proiectarea și execuția proiectului „Înființare parc de specializare inteligentă Beiuș” este de 27.274.953,77 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este nouă luni (trei luni pentru proiectare și şase luni pentru execuție).

Pentru cele două parcuri au fost depuse, în total, 12 oferte (şapte oferte pentru Aleșd și cinci pentru Beiuș). Dacă nu vor fi contestații, cele două contracte se vor semna în 25 martie.

„Parcurile Științifice cu Specializare Inteligentă Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei sunt o rețea de parcuri industriale pe care Consiliul Județean Bihor le dezvoltă în afara Municipiului Oradea, în localități aflate la 40-50 de kilometri, în așa fel încât oamenii care locuiesc în aceste zone să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casele lor și să nu mai fie nevoiți să facă naveta”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

În ceea ce priveşte proiectele parcurilor de specializare inteligentă din Ștei și Marghita, acestea sunt în etapa de evaluare, pentru ambele fiind depuse nouă oferte.

Realizarea infrastructurii de suport presupune amenajarea accesului, asigurarea rețelei de drumuri interioare, asigurarea alimentării cu apă, alimentarea cu energie eletrică, realizarea rețelei de distribuție cu gaze naturale, asigurarea iluminatului public etc. Pentru realizarea acestor investiții au fost încheiate parteneriate între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile celor patru localități.

Finanțarea va fi asigurată prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027. Au fost depuse cererile de finanțare și urmează semnarea contractelor.

În județul Bihor sunt funcționale în prezent parcuri industriale în Municipiul Oradea, Municipiul Salonta și comuna Tileagd.