Prima etapă a reabilitării palatelor Adorján I și II a fost finalizată. Constructorul a început în aceste zile să demonteze schelele de pe Casa Adorján I, pe partea străzii Patrioților, urmând ca până la finalul lunii noiembrie să fie gata și fațada dinspre str. Moscovei.

Lucrările la Palatul Adorján I, cel situat la colțul străzilor Patrioților și Moscovei, au început în primăvara acestui an și au constat în reabilitarea învelitorii de țiglă și a elementelor de tablă zincată: lucarne, decorații de coamă, învelitori cornișă; înlocuirea jgheaburilor și burlanelor pe tot perimetrul, cu păstrarea elementelor decorative ale burlanelor; refacerea elementelor decorative originale din pod; demontarea și rezidirea coșurilor de fum; reabilitarea feroneriilor și grilajelor: curățare, tratare anticorozivă și vopsire; reparații ale cornișelor, aticelor și balcoanelor; retencuirea și zugrăvirea fațadelor cu materiale de renovare din sisteme de asanare; îndepărtarea tencuielilor degradate; zugrăvirea parietală cu vopsele silicatice rezistente la elemente poluante; refacerea și curățarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă aparentă, ceramică sau ipsos; recondiționarea tâmplăriilor aflate într-o stare mai bună și execuția unor tâmplării noi din lemn pentru cele degradate.

„În urma finalizării lucrărilor de reabilitare a fațadelor exterioare, schelele urmează să fie montate pe fațada din curte, care de asemenea va fi reabilitată. În etapa a doua urmează reabilitarea Palatului Adorján II, situat pe strada Patrioților, nr. 4”, precizează Primăria Oradea.

Reabilitarea a două dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, printre ultimele rămase nereabilitate din zona centrală a orașului, se realizează de către Primăria Oradea, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar, în cadrul Programului Multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban - Centrul istoric Oradea. Valoarea contractului pentru ambele imobile este de 2.878.283,05 lei fără TVA, lucrările fiind executate de firma Abed Nego Oradea.

Casa Adorján I, situată pe str. Patrioților, nr. 6, colț cu str. Moscovei, a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților, nr. 4, în anii 1904-1905.

Clădirile, cunoscute sub numele de Casele Adorján, sunt primele edificii din municipiu ale arhitecților Komor Marcell şi Jakab Dezső. Proprietarul lor a fost Adorján Emil, cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru.