În cartierul Ioşia, Piațeta Cazaban se pavează cu plăci din beton compozit, plăci care sunt realizate dintr-un material utilizat în premieră în România. Lucrările sunt realizate în proporție de 40%.

 

Lucrările de amenajare a piațetei Cazaban, respectiv a zonei cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul” – Sala Sporturilor „Antonio Alexe”  – Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban din cartierul Ioșia sunt în plin proces de desfășurare.

„În piațetă se folosesc 2 tipuri de pavaj: de 18 centimetri grosime pentru zona carosabilă și de 12 centimetri grosime pentru zona pietonală. În placa de beton a pavajului ultimii 2 centimetri sunt formați ca strat de uzură, strat care este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarț, cu agregat de cuarț, de diferite culori și este protejat de o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor.

Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ”, a precizat primarul Florin Birta.

Plăcile  vor fi de patru culori, urmând ca ele să fie montate într-un design mai deosebit pentru a sparge monotonia piațetei.

În cadrul proiectului au loc lucrări de desfaceri, lucrări la terasamente, săpături, umpluturi, infrastructură, lucrări de canalizare menajeră și pluvială, pentru alimentare cu apă, pentru irigații, instalații electrice, lucrări de suprastructură, sunt  instalate rigole și borduri și iar în momentul de față se pavează.

Centrul de cartier Ioșia se realizează în cadrul proiectului „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. Piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, respectiv în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului. Lucrarea de amenajare a zonei pietonale din strada Alexandru Cazaban este realizată de Erbașu Construcții, iar prețul contractului este de puțin peste 12,3 milioane de lei. Lucrarea a început în septembrie 2021, urmând a se finaliza în cursul anului viitor.