Lucrările la Filarmonica de Stat Oradea sunt realizate în proporție de 80%. Ultima dată, clădirea din strada Moscovei a fost reabilitată de Consiliul Județean Bihor în anul 2000.

La șase luni de la montarea schelelor, lucrările la Filarmonica de Stat Oradea sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Acestea au demarat anul acesta, pe 6 mai, și sunt realizate de asocierea formată din Drum Asfalt și Trameco, cu termen de finalizare 9 luni.

Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Reabilitare fațade, schimbare acoperiș, reparații tâmplărie, Oradea str. Moscovei nr. 5 –Etapa I”.

„Lucrările constau în principal în reabilitarea fațadei principale, repararea parțială a șarpantei și învelitorii, repararea și înlocuirea tâmplăriei aferente fațadei principale”, a declarat pentru CRIȘANA Alexandru Laslău, consilier în cadrul Consiliului Județean Bihor.

Potrivit acestuia, valoarea lucrărilor contractate este 2.275.959,69 lei, cu TVA, sursa de finanțare fiind bugetul CJ Bihor.

Din 2002, clădirea în care funcționează Filarmonica de Stat și Școala de Arte „Francisc Hubic” face obiectul unei cereri înregistrată de Episcopia Romano-Catolică la Comisia Specială de Retrocedare. În iulie 2019, președintele de atunci al CJ Bihor, Pásztor Sándor, a fost mandatat de consilierii județeni să încheie un acord cu reprezentanții bisericii, care să permită demararea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Conform documentului, în cazul în care Episcopia va redeveni proprietar al imobilului, va fi obligată să achite contravaloarea tuturor cheltuielilor realizate de Consiliul Județean cu reabilitarea, din care se va scădea preţul de uzură. Acordul precizează că în acest caz, CJ Bihor se obligă să încheie un contract de locaţiune de minimum 10 ani, costurile investiţiei urmând a fi compensate cu chiria. Cuantumul chiriei nu va putea depăşi maximum 6% din valoarea construcţiei şi maximum 4% din valoarea terenului. Dacă imobilul va rămâne în proprietatea Judeţului Bihor, Episcopia Romano-Catolică nu va avea obligaţii financiare.

Ultima dată, clădirea din strada Moscovei a fost reabilitată de CJ Bihor în anul 2000.