Trei unităţi de învăţământ din Oradea vor intra, în acest an, în proces de reabilitare totală. Este vorba despre Liceul Onisifor Ghibu, Şcoala Dacia şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 20. Finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.  

 

Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că municipalitatea orădeană a depus cereri de finanţare în valoare totală de 23 milioane euro în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 3 - sprijinirea eficienței energetice. „Mai mult de 15 milioane euro sunt pentru reabilitarea celor două spitale, Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, restul de 8 milioane fiind pentru reabilitarea unor instituţii de învăţământ”, a declarat Mălan. Viceprimarul a menţionat că municipalitatea a primit răspuns favorabil pentru cererile de reabilitare totală a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, a Şcolii Gimnaziale Dacia şi a Grădiniţei cu program prelungit nr. 20, situată în zona Aleea Posada. Un alt proiect care a fost depus şi a trecut de evaluarea tehnico-financiară , însă nu a fost declarat câştigător este cel privind reabilitarea Liceului Ortodox „Roman Ciorogariu”. Pentru cele trei instituţii care vor intra cu certitudine în reabilitare au fost întocmite studiile de fezabilitate, care au fost depuse împreună cu cererile de finanțare, urmând să fie încheiat contractul de finanțare. În paralel, se va emite ordinul de începere a executării proiectului tehnic, iar în aproximativ două luni va fi demarată procedura de licitaţie. „Lucrările vor începe în acest an, la finele procedurilor de licitație. Ele constau, în esență, în lucrări de reabilitare completă a acestor clădiri, de la reabilitare termică, pe exterior, înlocuire tâmplărie cu o tâmplărie de foarte bună calitate, din lemn stratificat, până la înlocuirea tuturor rețelelor de instalații interioare, astfel încât la finalul acestor lucrări să se obțină o reducere a consumului de energie cu 50% față de situația actuală”, a precizat Mircea Mălan. Contribuţia oraşului va fi de 2% din cheltuielile eligibile.

Viceprimarul a mai anunțat că în perioada următoare municipalitatea va mai depune proiecte pentru reabilitarea unor creşe şi grădiniţe din Oradea, pentru reabilitarea totală a Şcolii Gimnaziale nr. 11, situată pe strada Moldovei, dar şi pentru reabilitarea unor corpuri de clădire ale Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” și Colegiului Tehnic „Traian Vuia”. De asemenea, va fi depus un proiect pentru construirea unei grădiniţe şi a unei creşe în Parcul Industrial. În ceea ce priveşte Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, viceprimarul Mircea Mălan a menţionat că va fi demarată procedura de licitaţie pentru reabilitarea totală a clădirii, iar între timp va fi căutată o sursă de finanţare. „Valoarea lucrărilor se ridică la 5,7 milioane de euro. Din păcate, nu a existat până acum o axă de finanţare pe care să depunem proiectul. Atât clădirea Colegiului Eminescu, cât şi cea a Primăriei nu au fost eligibile când au fost finanţate lucrări de reabilitare a monumentelor istorice, deoarece aici se desfăşoară activităţi publice. Acum, pe axa privind reabilitarea termică nu sunt eligibile pentru că sunt clădiri monument istoric”, a afirmat Mălan.