Asociaţia Pro Infrastructură laudă mobilizarea de pe şantioerul drumului de legătură dintre Centura Oradiei şi A3, dar în acelaşi timp aduce critici administraţiei locale pentru faptul că încearcă elimine două giraţii de pe traseu.

„DEx11 lângă Oradea, șanse bune de inaugurare în 2023. (...) Cei de la Strabag își mențin determinarea de a da în folosință toți cei 18,96 kilometri (din care aproximativ 13 km de drum expres veritabil) dintre A3 și Centura Oradea la sfârșitul anului 2023, înainte de termenul contractual din martie 2024”, scrie Pro Infrastructură, după o vizită pe şantier în data de 10 decembrie.

„Estimăm că șantierul este în prezent la un stadiu fizic de aproximativ 40%, aproape toate structurile au elevații în faze finale și avem asfalt pe zone întinse. Dacă Strabag continuă în același ritm, în decembrie 2023 se va putea circula.

Dar stați, la noi nu e niciodată așa simplu, iar românul este expert în a se împușca singur în picior! În continuare autoritățile locale insistă cu solicitările inoportune, aberante, fără bază tehnică, ba chiar ilegale de eliminare a girațiilor de la km 3 și km 6.

Soluția corectă în cazul de față este construirea drumului conform ofertei, contractului, proiectului aprobat și autorizațiilor/avizelor emise deja, astfel încât șoferii să poată folosi din 2023 toți cei 19 kilometri, inclusiv conexiunile locale, și să evite complet traversarea orașului pe această rută. Iar ulterior, la km 6 și km 3, se pot licita separat soluțiile de denivelare a intersecțiilor (pasaje subterane sau supraterane și nodul cu DEx11/A11 spre Arad).

Fără a intra în detalii tehnice și juridice, pusul de-a curmezișul în acest moment nu ajută pe nimeni. Ne vom alege cu un blocaj complet, iar șoferii vor fi nevoiți în continuare să intre prin oraș, pierzând cel puțin 15-20 de minute, în loc să «piardă» câteva secunde în girațiile mult disputate de la km 6 și km 3. Bonus, orădenii din zonă vor inhala în continuare noxe degeaba”, susţine Asociaţia.

Foto: Asociaţia Pro Infrastructură. 

Harta interasctivă aici