Municipalitatea orădeană estimează că până la finalul lunii iunie toate lucrările de pe Calea Aradului, inclusiv extinderea liniei de tramvai, vor fi gata. De asemenea, până la finalul lunii iunie se va da în circulaţie atât pasajul Magheru, cât şi Podul Dacia. În Piaţa Ferdinand lucrările sunt „ușor întârziate”, dar ar putea să fie finalizate până la sfârşitul anului.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat ieri situaţia lucrărilor care se derulează în prezent în municipiu şi care generează probleme în trafic, o parte dintre ele urmând să fie gata în această vară. Una dintre aceste lucrări vizează extinderea liniei de tramvai. Potrivit primarului, azi vor ajunge în Oradea şinele de tramvai, lungi de 25 m, ele urmând să fie amplasate până la sfârşitul acestei luni pe tronsonul până la intersecția cu strada Vlădeasa. În cursul lunii aprilie va fi dezafectată girația de la intersecţia Căii Aradului cu strada Vlădeasa și se va face legătura între liniile de tramvai, în așa fel încât la finalul lunii aprilie toată linia de tramvai extinsă, de la intrarea pe Calea Aradului și până la Peța să fie gata. Tot pe Calea Aradului va fi refăcut asfaltul. Astfel, mai întâi, în cursul lunii aprilie, va fi înlocuită canalizarea pluvială, iar în mai va fi frezată toată Calea Aaradului şi va fi reasfaltată. „Estimăm că, la finalul lunii iunie, toate lucrările de pe Calea Aradului vor fi finalizate”, a afirmat primarul. În această zonă se mai lucrează la două bretele la intersecţia cu şoseaua de centură: cea de viraj dreapta înspre Sântandrei și cea de viraj înspre Arad – zona viitorului magazin Hornbach, ambele urmând să fie finalizate până la finalul lunii iunie. De asemenea, în această lună vor începe lucrările de reabilitare a străzii Octavian Goga, care va fi transformată în stradă cu sens unic spre Grădina Zoologică, iar pe partea stângă vor fi parcări. Totodată, se lucrează la Parcul Veteranilor, care ar trebui să fie gata în luna iulie, dar şi la asfaltarea străzilor din cartierul Veteranilor.

 

300 de piloţi foraţi

O altă investiţie aflată în derulare vizează lărgirea Podului Dacia şi realizarea pasajului care va subtraversa Bulevardul Magheru. La pasaj, până acum au fost foraţi toţi piloţii dinspre Aleea Ştrandului, inclusiv cei de sub Bulevardul Magheru, în prezent lucrându-se la piloţii dinspre Parcul Traian. „Din cei 374 de piloți, aproape 300 au fost foraţi deja. Până în data de 10 aprilie toți piloții vor fi forați”, anunţă Bolojan. În ceea ce priveşte traficul în zonă, de azi circulaţia se mută înspre Biserica „Sfântul Gheorghe”. Constructorul estimează că până la finalul lunii martie, grinzile pe jumătate din B-dul Magheru, pe partea dreaptă înspre Aquapark, vor fi deja montate, astfel încât în a doua jumătate a lunii aprilie să se facă armăturile de deasupra acestor grinzi. „Estimăm că până la finalul lunii iunie se va putea circula în condiții normale pe acest pasaj”, a afirmat Ilie Bolojan. La Podul Dacia, până la jumătatea lunii aprilie urmează să se asfalteze benzile noi, de lângă trotuare, apoi se vor ridica liniile de tramvai. Lucrările vor fi gata până la finalul lunii iunie.  

 

Parcarea de pe Independenţei, gata în mai

În ceea ce priveşte parcarea subterană de pe strada Independenţei, în prezent se lucrează  la finalizarea structurii dinspre Sinagogă și se estimează că până la finalul lunii martie se va turna ultimul planșeu și se va finaliza structura de rezistență a parcării. De asemenea, se lucrează în interiorul parcării, la instalațiile de ventilație, posturile electrice de transformare, lifturi, instalația antiincediu, accese, scări, grupuri sanitare etc. Primarul susţine că parcarea ar putea fi operaţională de la sfârşitul lunii mai, urmând ca accesul să fie gratuit timp de trei luni. Între timp, în perioada următoare va fi demarată licitaţia pentru amenajarea piaţetei de deasupra parcării şi va fi derulat un concurs internaţional de proiecte pentru realizarea copertinei de deasupra acceselor în parcare. De asemenea, municipalitatea speră că până la sfârşitul acestei luni Apele Române vor demara lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, în dreptul parcării.

 

Continuă lucrările pe centură

În derulare se află şi lucrările la pasajul suprateran de pe şoseaua de centură din dreptul Cimitirului Municipal, unde se realizează săpături. De asemenea, au început lucrările la fundațiile și la terasamentul benzii de viraj pe partea dreaptă dinspre Cluj-Napoca spre Arad, în zona cimitirului, care va fi banda de viraj la dreapta spre oraș. Se va lucra pe parcursul lunii martie-aprilie la partea de săpături, la partea de fundații pentru rampele pasajului, iar la finalul lunii mai și în iunie vor începe forajele pentru pilonii viitorului pasaj. Firma POR care execută aceste lucrări estimează că pasajul ar urma să fie finalizat în cursul lunii decembrie anul acesta. Tot în zonă se va realiza breteaua dinspre magazinul Leroy Merlin înspre Piața 100 şi o a doua ieșire din Parcul Industrial II.  

La drumul expres, au fost montate toate grinzile de la pasajul din zona Episcopia şi se lucrează la realizarea armăturilor, la partea de suprabetonare și la lucrările de asfaltare care mai sunt de efectuat.

 

Lucrări întârziate în Piaţa Ferdinand

În ceea ce priveşte Piaţa Ferdinand, primarul Ilie Bolojan a menţionat că „lucrările sunt ușor întârziate, mai ales din cauza utilităților subterane care trebuie relocate”. De vină ar fi Electrica, care trebuie să amplaseze două posturi subterane electrice, în spatele Teatrului și a fostei Case de Modă. În prezent, lucrările se concentrează în zona străzii Moscovei și pe strada Patrioților. Conform angajamentelor firmei executante, la finalul lunii aprilie aceste lucrări vor fi finalizate integral, inclusiv trotuarul din zona hotelului Astoria și a caselor Adorjan. „Ne propunem să finalizăm în totalitate lucrările de la Piața Ferdinand până la sfârșitul acestui an. În paralel cu aceste lucrări vom finaliza proiectul tehnic al pasajului Madach și vom derula procedura de licitație, astfel încât la finalul anului, odată cu finalizarea lucrărilor de la piață, să fie terminat și acest pasaj care să faciliteze legătura dintre zona pietonală și Piața Ferdinand”, a afirmat primarul Oradiei.