Anul 2023 a fost anul celor mai mari investiții din ultimii 30 de ani de administrație județeană, cu proiecte în valoare de peste un miliard de lei, anunţă Consiliul Judeţean Bihor. Potrivit execuţiei bugetare pe anul trecut, investițiile au reprezentat 77% din bugetul total, în timp ce cheltuielile de funcționare au fost reduse la un sfert.

Consiliul Județean Bihor a avut ca priorități eficiența în cheltuirea banului public, atragerea de fonduri europene și investițiile majore în infrastructură și curățenie.

Prin reducerea cheltuielilor de funcționare și realocarea acestora către investiții, s-a obținut o schimbare semnificativă în structura bugetară. Ca urmare a măsurilor luate la sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021, s-a inversat ponderea cheltuielilor de funcționare și a bugetului pentru investiții.

„Milioanele economisite au fost direcționate către investiții. Aceste sume pentru cofinanțare, plus liniile de credit contractate și parteneriatele, au făcut posibilă câștigarea mai multor proiecte europene de valori mari. Începerea derulării acestor proiecte a mărit semnificativ volumul investițiilor și ponderea acestora a crescut în totalul bugetului”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În 2023, bugetul de dezvoltare a fost de 1,13 miliarde de lei, iar cel de funcționare, de 341 de milioane de lei. Comparativ, în anii precedenţi, fondurile pentru investiţii ale CJ Bihor au fost mult mai mici: 69 milioane lei în 2017, 39 milioane lei în 2018, 114 milioane lei în 2019 (26% din bugetul CJ), 147 milioane lei în 2020 (30% din buget), 197 milioane lei în 2021 (42% din buget), 288 milioane lei în 2022 49% din buget). Graficul investițiilor derulate arată o creștere semnificativă începând cu anul 2021. Acest rezultat este o consecință a fondurilor europene atrase, a finanțărilor guvernamentale și a resurselor proprii ale Consiliului Județean Bihor.

„Consiliul Județean Bihor a prioritizat accesarea de fonduri europene, prin gestionarea unor proiecte importante pentru județ și dezvoltarea de parteneriate. Astfel, în 2023 au fost investite 858 de milioane de lei doar din fonduri europene. Bugetul de dezvoltare a fost completat cu 41 de milioane de lei atrase din fonduri guvernamentale, prin PNDL”, precizează CJ Bihor.

Principalele investiţii derulate de administraţia judeţeană în 2023 sunt: la Aeroportul Oradea, în valoare totală de peste 413 milioane de lei; Varianta ocolitoare Beiuş – 142 milioane lei; Drum de legătură între Municipiul Oradea şi comuna Sânmartin – 97 milioane lei; Centura Oşorhei şi reabilitarea drumului Oşorhei-Copăcel – 55 milioane lei; Varianta ocolitoare Aleşd – 49 milioane lei; Centurile Sântandrei şi Nojorid – 46 milioane lei; Drumul expres Arad-Oradea (Actualizare/completare/revizuire Studiu de fezabilitate, elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor, Proiect tehnic de execuţie şi asistenţă tehnică din partea proiectantului) – 39 milioane lei; Reabilitare şi modernizare DJ 795 Salonta-Tinca – 36 milioane lei; Construirea a 16 platforme de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – 21 milioane lei; Reabilitare şi modernizare DJ 764 Beiuş-Roşia-Aştileu – 15 milioane lei.

„Accesarea fondurilor europene și valorificarea oportunităților de dezvoltare a devenit o prioritate pentru Consiliul Județean Bihor după 2020. În paralel cu derularea proiectelor câștigate în exercițiul financiar 2014-2020, au fost pregătite noi proiecte (ex. rețeaua de centuri, pasaje și parcuri industriale), s-au realizat parteneriate cu alte autorități, au fost deblocate proiecte. S-au fructificat toate posibilitățile de a atrage fonduri și dezvoltare în județul nostru. După 2 ani, în 2023, se văd rezultatele: aproape 900 de milioane lei fonduri atrase. Având în vedere contractele ce urmează să fie semnate și în acest an, cel puțin în următorii 2-3 ani sumele atrase din fonduri europene se vor menține la un nivel la fel de mare ca anul trecut”, a adăugat președintele CJ Bihor.